Rijke landen op klimaatcongres beticht van verraad

climataction.orgArmere landen stellen op een klimaatbijeenkomst in Wenen van ClimateAction dat rijke landen verraad plegen door na eeuwen klimaatschade te hebben veroorzaakt niet voor het herstel van die aangerichte schade te willen betalen. Ze hopen dat op de komende klimaatbijeenkomst COP27 in Sjarm-el Sjeik (Egypte) compensatiebetalingen op de agenda komen, maar het is nog maar zeer de vraag of dat gebeurt.
De minder bedeelde landen zeggen het geld nodig te hebben om zich aan te kunnen passen aan de effecten van de aardopwarming, die voornamelijk door de rijke landen is teweeggebracht. Het vorig jaar op de COP26 in Glasgow is afgesproken dat ze de broeikasgasuitstoot zullen terugdringen met de belofte dat de rijkere landen de arme financieel zouden compenseren.
De EU en de VS zouden die kwestie echter onder het tapijt gemoffeld hebben. Tot nu toe is daar nog niets van terecht gekomen, stelt Alex Scott van de milieudenktank E3G. “Er is alleen maar een werkgroep geformeerd om te praten over hoe de problemen kunnen worden opgelost.”

Volgens hem is voor veel deelnemende landen verlies-en-schade het belangrijkste thema in de onderhandelingen over het klimaat. “Wij leven al meer dan 25 jaar met verlies en schade”, zegt Adriana Vasquez Rodriquez van La Ruta del Clima. “We hebben familie die huizen hebben verloren, oogsten, levens en daar betaalt niemand voor. We raken door onze mogelijkheden heen terwijl we schulden maken.”

Schuld klimaatverandering

De redenering van de armere landen is dat de rijke landen schuldig zijn aan de klimaatverandering, veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgassen, onder meer als gevolg van het verstoken van fossiele brandstoffen. Daar zullen die rijke landen voor moeten betalen, vinden die minder bedeelde naties.
“Kwetsbare landen worden verraden door de rijke”, twitterde Tasniem Essop van CAN International. “De EU, VS en andere rijke landen blokkeren de voortgang van de financiering van verlies en schade.”

“De landen op het zuidelijk halfrond doen er alles aan om de VS, de grootste vervuiler historisch gezien, te laten betalen voor de schade die ze hebben veroorzaakt”, zegt Rachel Rose Jackson van Corporate Accountability. “Onderwijl traineren de VS de boel om de verantwoordelijkheid te ontlopen of actie te ondernemen in de klimaatcrisis. Het zijn niet de VS die worden ‘gekookt’ (verwijzing naar een uitspraak van de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry, maar de VS koken (ons; as).”

Bron: BBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *