Noordpool warmt vier keer sneller op dan rest aarde

IJsbeer eet robDat het Noordpoolgebied sneller opwarmt, deels door het verdwijnen van zeeijs, was al langer bekend, maar de situatie blijkt nog erger dan tot nu toe is aangenomen. Het ’topje’ van de wereld warmt de laatste veertig jaar vier keer sneller op dan de gemiddelde temperatuur van de aarde. Elke tien jaar stijgt de temperatuur er 0,75°C. Verantwoordelijk daarvoor zou naast het verdwijnen van het zeeijs ook de verandering van de luchtstromen boven de Noordpool zijn.
Volgens een rapport van het VN-klimaatforum uit 2019 zou het Noordpoolgebied twee keer sneller opwarmen dan de gemiddelde temperatuur op de aarde. De onderzoekers zagen de grootste opwarming in de buurt van het Russische tweelingeiland Nova Zembla in de Noordelijke IJszee. Daar is de opwarming zeven keer hoger dan het aardgemiddelde.

Klimaatmodellen

Volgens Antti Lipponen van het meteorologisch instituut in Finland, een van de onderzoekers, zouden de huidige klimaatmodellen op de helling moeten aangezien die een dergelijke snelle opwarming niet hebben voorzien. Dat effect is uiteraard niet alleen in het Noordpoolgebied ‘voelbaar’, maar ook op andere plaatsen waar het ijs verdwijnt zoals rond de Zuidpool en in het hooggebergte.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *