Milieuorganisaties krijgen rechter achter zich tegen Noorse staat

olieplatform in Stille OceaanIk weet niet wat er met Noorwegen aan de hand is. Onlangs besloot het land diepzeemmijnbouw toe te staan en het land ging ook in de fout met het toekennen van win- en exploratievergunningen (zo’n 62). Drie van die vergunningen (voor Equinor en Aker BP) in de Noordzee kunnen volgens de rechter nu de prullenbak in. De uitspraak is bindend.
De staat werd veroordeeld omdat die vooraf geen klimaateffectonderzoek van de vergunde projecten had uitgevoerd voor de vergunningverlening. De zaak was al in 2017 aangespannen door `Greenpeace en de Noorse organisatie Natur og Ungdom (natuur en jeugd). De twee organisaties voerden aan dat de staat Noorwegen in strijd met de eigen grondwet handelde door die vergunningen te verlenen zonder het effect daarvan op het klimaat te onderzoeken.
De twee organisaties vingen in eerste aanleg bot en gingen vervolgens in hoger beroep. Hun klacht werd in 2023 ook afgewezen door de beroepsrechter afgewezen, maar de hoogste rechtbank in Noorwegen heeft Greenpeace en NoU nu toch gelijk gegeven.

Euforisch

Beide organisaties waren euforisch over de uitspraak. Gytis Blazevicius, directeur van Natur og ungdom, sprak van een belangrijke overwinning voor de huidige en toekomstige generaties en voor het milieu. “Door dit oordeel zullen miljoenen vaten olie in de grond blijven zitten.” Greenpeace had over een totale overwinning voor het klimaat op de staat Noorwegen. Steeds vaker worden overheden door een rechtbank veroordeeld vanwege hun falende klimaatbeleid.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *