Zwitserse vrouwen krijgen gelijk van Europees mensenrechtenhof

Klimaseniorinnen

Klimaseniorinnen (afb: klimaseniorinnen.ch)

Het Europese Hof voor mensenrechten heeft een groep Zwitserse vrouwen in het gelijk gesteld die de eigen overheid had aangeklaagd omdat die weinig deed om de door de mens veroorzaakte aardopwarming te beteugelen. Eerder hadden de klaagsters van het hoofdgerechtshof in eigen land ongelijk gekregen. Twee andere, gelijksoortige klimaatzaken, aangebracht door jonge Portugezen en een Franse ex-burgemeester van Grande-Synthe, wees het hof af.

De vrouwen, de meesten zeventigers,  stelden dat hun leeftijd en geslacht ze hoogst kwetsbaar maken voor de door de klimaatverandering vaker voorkomende hittegolven. Volgens het hof waren de overheidsmaatregelen om de klimaatverandering te beteugelen verreweg ontoereikend. Het is de eerste keer dat een dergelijk hooggeplaatst rechtsinstituut een uitspraak heeft gedaan in een klimaatzaak. De uitspraak is bindend voor 46 landen in Europa die bij het hof zijn aangesloten.
De ruim 2000 Zwitserse KlimaSeniorinnen waren uiteraard blij met de uitspraak. Ze begonnen negen jaar geleden met hun acties om de Zwitserse overheid aan te sporen tot een ambitieuzer klimaatbeleid. De Zwitserse overheid van haar kant betoogde dat wel te willen, maar dat belangrijke klimaatmaatregelen zijn afgestemd in een volksstemming.

Portugese jongeren

De Portugese jongeren betoogden dat ze door de hittegolven en de vele natuurbranden, beide een gevolg van de aardopwarming, regelmatig niet buiten konden spelen of naar school gaan. Ze zouden ook last van klimaatangst hebben. Het Europese hof stelde dat de jongeren hun zaak eerst in eigen land voor de rechter moeten brengen. Die treurden niet al te zeer gezien de uitspraak van het hof ten aanzien van de Zwitserse dames. De jongeren hebben in het totaal 32 landen aangeklaagd wegens nalatige klimaatactie.

De Franse ex-burgemeester ving bot aangezien hij niet langer meer in Frankrijk (Calais) woont en dus niet zou kunnen waarmaken dat hij in zijn mensenrechten zou zijn aangetast. Hij had de zaak aangespannen omdat door laksheid van de Franse overheid zijn huis onder water zou komen te staan.
Greta Thunberg, die bij de uitspraak in Straatsburg aanwezig was, noemde die een begin van een reeks overwinningen. “Overal in de wereld worden rechtszaken aangespannen om overheden ter verantwoording te roepen over hun (gebrek aan; as) acties. We moeten niet aflaten want dit is pas het begin.”

Bronnen: BBC, le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *