Gaat de EC op de klimaatrem staan?

Mario Draghi en Ursula von der Leyen

Mario Draghi overhandigt Ursula von der Leyen zijn rapport (afb: commission.europa.eu)

De Europese Commissie heeft de mogelijkheid ingebouwd in haar CO2-reductiedoel-stelling van 90% voor 2040 om uitstootvermin-deringen buiten de EU mee te tellen. Alom gemor over het afzwakken van de ambities en er zijn mensen die stellen dat de Europese Unie er niet in zal slagen om in 2050 ‘klimaatneutraal’ te zijn. Nu zijn de landen aan bod en ook het Europarlement moet nog over het voorstel beslissen. Dat lijkt een harde dobber te worden
Tijdens haar eerste ambtstermijn (2019-2024) maakte Ursula von der Leyen de strijd tegen klimaatverandering en de naleving van het Akkoord van Parijs tot haar prioriteit, waarmee ze de Europese toezeggingen veiligstelde om in 2050 koolstofneutraliteit en een emissiereductie van 55% in 2030 te bereiken.
Tegenwoordig zijn concurrentievermogen en defensie haar belangrijkste aandachtspunten en aandacht voor het klimaat lijkt ver weggezakt. Dat heeft veel te maken met de verrechtsing in de EU en zeker van het Europarlement na de verkiezingen vorig jaar. Het rapport van oud-Eurobankpresident Mario Draghi over het tanende concurrentievermogen zal daar ook niet vreemd aan zijn.

Koolstofkredieten

Volgens het voorstel van de Commissie zou tot drie procentpunten van de verwachte inspanning, vanaf 2036, kunnen worden gerealiseerd door uitstootvermindering buiten de Unie door Europese investeringen, zoals herbebossing, koolstofkredieten genoemd. De Commissie is ook van plan om negatieve CO₂-emissies, de afvang door natuurlijke of technologische koolstofputten, te integreren in de EU-koolstofmarkt (het emissiehandelssysteem), bedoeld als prikkels fossiel af te zweren. Dat zou ruimte bieden aan de sectoren die het moeilijkst te ontkolen zijn, zoals de zware industrie en de luchtvaart. Dat je de luchtvaart ook beperkingen kan opleggen is waarschijnlijk niet eens in de hoofden van de EC-leden opgekomen.
Ten slotte wil het EU-bestuur de lidstaten toestaan ​​om, tot op zekere hoogte, eventuele vertragingen in de uitstootvermindering in één sector te compenseren door beter te presteren dan een andere. “Sommige landen boeken goede vooruitgang in de auto- en bouwsector, maar minder in de herbebossing”, legt klimaatcommissaris Wopke Hoekstra uit.

Klimaatraad

Met dit voorstel gaat de EC voorbij aan aanbevelingen van de EU-klimaatraad. Die had in een advies in junie geopteerd voor een reductie van 90% tot 95% in 2040. Ook raadde de raad aan geen uitstootverminderingen buiten de EU mee te rekenen. Dat zou de klimaatinvesteringen vertragen aldus de raad. Bovendien zou er nogal grote twijfel te zijn over de behaalde resultaten van dergelijke projecten.

De EC lijkt ook van plan te zijn om kernenenergie als ‘klimaatneutrale’ technologie te zien, een hartenwens van de Franse president Macron. Het lijkt er op dat de EU niet alleen de vermindering van de broeikasuitstoot minder serieus neemt, maar ook een buitengewoon schadelijke en gevaarlijke technologie als kernenergie als ‘groen’ (klimaatneutraal) wil betitelen alsof de andere eigenschappen van zo’n technologie er niet toe doen. Kortom:

de EC (en de Unie?) lijkt de weg kwijt te zijn.

Bronnen: le Monde, der Spiegel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *