De inwoners van de Beierse stad München zouden toe kunnen met de levensmiddelen die in de ‘directe’ nabijheid worden geproduceerd. Als de voedselver-spilling zou worden teruggedrongen en minder vlees zou worden gegeten zou zelfs met minder landbouw-grond alle Münchenaren (of eigenlijk Zuid-Beiers) het jaar door gespijsd kunnen worden, hebben onderzoekers van Leibnizcentrum voor landbouwonderzoek (ZALF in Duitse afko) uitgerekend.
Om niet alleen met treurige berichten in dit blog te komen heb ik hier een wat vrolijker bericht. Het over de wereld rondslepen van landbouwproducten is niet bepaald gunstig voor het klimaat. Eet lokaal, is dan de kreet, maar kan dat ook? Dat vroegen ook de Leibnizonderzoekers zich af (althans, ze kregen, begrijp ik (=as), daar opdracht toe het uit te zoeken van Groenen-Bondsdaglid en agronoom Karl Bär) en bekeken de situatie van een middelgrote (?) stad. Het antwoord is al verklapt.
Ondanks de hoge bevolkingsdichtheid en de nogal eens bergachtige omgeving in het zuiden van Beieren kan dat deel van Duitsland zich prima in leven houden met de landbouwopbrengst ter plekke, zelfs als die helemaal zou overschakelen op biolandbouw. Dat zou zelfs ook kunnen als de voor landbouw gebruikte moerassen weer onder water gezet worden, kwamen de onderzoekers tot slotsom.
“Korte ketens en korte aanvoerroutes zijn zowel economisch als sociaal voordelig en meestal ook klimaatvriendelijker”, zegt José-Luis Vicente-Vicente van ZALF. “We willen met dit onderzoek de discussie een wetenschappelijke basis geven.” Daarbij keken de onderzoekers naar de mogelijkheden, praktijken, opbrengsten en structuren van de regionale landbouw en (dus) ook naar alternatieve landbouwmethoden en eetgewoontes.
Hop
Beieren is natuurlijk bierland en in Duitsland is hop daar dan ook een belangrijk ingrediënt voor. Ook als het verbouwen van hop in stand blijft, is een straal van 114 km rond München voldoende voor de lokale voedselvoorziening. Dat is overigens wel een gebied zo groot als Nederland. Met ecologische landbouw wordt de straal 125 km. Als de voedselverspilling in de hele keten verminderd zou worden, dan wordt die straal 10 km kleiner, rekenden de onderzoekers uit.
Als de Beiers dan nog eens minder dierlijke producten tot zich namen, dan daalt het landbouwoppervlak dat wordt gebruikt voor de teelt van veevoer en ligt de zelfsverzorginggraad nog hoger.
Bron: idw-online.de