
Grace-Fo-satelliet (afb: NASA)
Geofysici die metingen van het zwaartekrachtveld via de Grace-satelliet en diens opvolger Grace-FO sinds 2002 (Gravity Recovery and Climate Experiment – Follow-On) van de aarde hebben uitgevoerd, ontdekten tot hun verbazing dat de massa van het ijs op de Zuidpool weliswaar is afgenomen sinds de metingen met deze satellieten enkele decennia geleden begonnen, maar dat deze tussen 2021 en 2023 weer is toegenomen, zelfs aanzienlijk. Dat klinkt eigenaardig in een opwarmende aarde. Aan een verklaring wagen de onderzoekers zich niet.
Dat het steeds warmer op de aarde wordt door toedoen van de mens is hiermee niet onderuit gehaald, maar waardoor deze ijstoename dan wel wordt veroorzaakt is vooralsnog een raadsel. Je kunt speculeren over processen die verband houden met de zonne-activiteit of om slecht begrepen aardse mechanismen die worden verwaarloosd door de klimaatmodellen waarop de leden van het VN-Klimaatforum zich baseren. Het kan ook gaan om meetfouten.
Ruim een jaar geleden waren er op de webpagina’s van NASA uitspraken te vinden over de Grace-gegevens, waarin werd erkend dat Antarctica tussen 2002 en 2023 ongeveer 150 gigaton ijs per jaar verloor (een gigaton is de massa van een kubieke kilometer water), wat bijdroeg aan een zeespiegelstijging van 0,4 millimeter per jaar, maar er werd ook uitgelegd dat Groenland ongeveer 270 gigaton ijs per jaar verloren, wat bijdroeg aan een zeespiegelstijging van 0,8 millimeter per jaar.
Zeespiegelstijging
Bezoekers rond Yunzhong Shen van de Tongsjiuniversiteit in Sjanghai hebben de massaveranderinssnelheid van de ijskap op Antarctica bepaald tussen april 2002 tot en met december 2023 op basis van de zwaartekrachtveldmetingen van de Grace-satellieten. Vervolgens analyseerden ze ruimtetijdkenmerken van de massaveranderingssnelheid boven de ijsmassa, waarbij ze zich hebben gericht op vier gletsjerbekkens in het oostelijk deel van Antarctica.
De resultaten geven aan dat de bijdrage van de de Antarctische ijsmassa aan de zeespiegelstijging piekte op 5,99 ± 0,43 mm in februari 2020, gevolgd door een periode van ijsmassatoename van meer dan drie jaar, wat uiteindelijk resulteerde in een totale zeespiegelstijging van 5,10 ± 0,52 mm tegen het einde van 2023.
De ijsmassa zou volgens die berekeningen een aanzienlijk massa hebben verloren in de periode van 2011 tot 2020, met een snelheid van 142,06 ± 56,12 Gigaton/jaar. Verdere analyse toonde aan dat het massaverlies van de vier gletsjerbekkens dezelfde periode met 47,64 ± 8,14 Gigaton/jaar toenam in vergelijking met de periode 2002 tot 2010, met in uitgebreide gebieden met ijsmassaverlies die zich landinwaarts verspreidden.
???
De studie presenteert de massaveranderingskarakteristieken van het de Antarctische ijsmassa over de afgelopen 22 jaar waaruit de instabiliteit blijkt van vier belangrijke gletsjerbekkens in Oost-Antarctica, schrijven de onderzoekers en zou waardevolle wetenschappelijke inzichten voor gerelateerd poolonderzoek bieden. Ze wagen zich overigens niet aan een verklaring voor de contra-intuïtieve uitkomsten van hun berekeningen.
Bron: Futura-Sciences