In Brazilië is in de eerste negen maanden van dit jaar al bijna 224 000 km2 in vlammen opgegaan, zo stelt de organisatie MapBiomas, 134 000 km2 meer dan in heel 2023. Ongeveer 113 000 km² (51%) daar van ligt in het Amazonegebied.
Extreme droogte was een belangrijke oorzaak van de vele branden. “Het droge seizoen in het Amazonegebied, dat meestal loopt van juni tot en met oktober, was dit jaar bijzonder ernstig”, zegt Ane Alencar van MapBiomas Fogo (fogo=vuur). “Dat heeft de branden verergerd. Dat wijst op de intensifering van de klimaatverandering, die de hoofdoorzaak is van de verspreiding van de branden. Dat zie je terug in de cijfers van september waar de helft van branden plaatsvond in bosgebieden.
‘Topmaand’
September was toch al qua bosbranden dit jaar een ’topmaand’. In augustus brandde 56 500 km2 af, in september 106 500 km2. Ook de Cerrado, een groot savannegebied in Brazilië, werd zwaar getroffen door brand. In september gingen 43 000 km2 in vlammen op, bijna de helft van de 84 000 km2 die in de eerste negen maanden van dit jaar door brand werd verwoest en een stijging van 117% vergeleken met overeenkomstige periode van 2023.
Volgens satellietwaarnemingen van het Braziliaanse instituut voor ruimteonderzoek Inpe zijn de branden in Brazilië de ergste in de laatste veertien jaar. Het Wereldnatuurfonds stelt dat de meeste branden opzettelijk zijn veroorzaakt. Ook leidt de nog steeds niet gestopte ontbossing tot minder neerslag.
Bron: der Spiegel