Een twintigtal prominenten waaronder Sandrine Dixson-Declève, voorzitter van de Club van Rome, Johan Rockström, directeur van het klimaatinstituut PKI in Potsdam (D) en ou-VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon hebben een open brief geschreven aan de VN waar ze pleiten voor hervormingen bij de opzet van de jaarlijks klimaatcongressen (de COP’s). Zo vinden de ondergetekenden dat die COP’s niet meer gehouden zouden mogen worden in oliestaten of althans landen die niet voor het beëindigen van het gebruik van fossiele brandstoffen zijn.
De ondertekenaars vinden dat jaarlijkse COP’s hun langste tijd gehad hebben. Er zou vaker in kleinere vergaderingen bij elkaar gekomen moeten worden om ook daadwerkelijk koppen met spijkers te slaan in plaats van het eindeloze onderhandelen in de jaarlijkse COP’s.
Landen zullen ook aan hun woord moeten worden gehouden als het gaat om klimaatdoelen maar ook afspraken over de financiering van klimaatmaatregelen. Nu komen tal van rijke landen niet over de brug zonder dat dat repercussies heeft. Ook zouden die doelen moeten worden aangescherpt als dat, wetenschappelijk onderbouwd, nodig blijkt. De onderzoekers vinden ook dat de stem van de klimaatwetenschappers een groter invloed moet hebben op het overgangsproces.
Bij een daadkrachtiger klimaattop moet ook meegenomen worden dat de klimaatverandering niet op zich staat. “De huidige snelheid van natuurverlies – met onder meer drinkwaterschaarste, achteruitgang van de bodemkwaliteit en bestuiving en oceaanvervuiling – heeft gevolgen voor de stabiliteit van de planeet. Die is nu in groot gevaar en onmogelijk te handhaven zonder actie op het terrein van gelijkheid, rechtvaardigheid en armoedeverlichting”, schrijven de ondertekenaars.
Lobbyisten
Ook gruwen ze van het grote aantal olielobbyisten dat in Bakoe is toegestaan. Bij de vorige COP28 zouden er 2456 olielobbyisten toegang zijn verleend, bijna vier keer meer dan voor de COP27. Dat zijn er veel meer dan van wetenschappelijke instituten, over vertegenwoordigers van inheemse groepen of van de voor de klimaatverandering kwetsbare landen , schrijven de ondertekenaars
Ze erkennen dat het klimaatakkoord van Parijs in 2015 en de daaropvolgende COP’s een stevige bodem hebben gelegd voor klimaatactie, maar ze vinden ook dat er nu keihard en snel ‘doorgepakt’ moet worden. Handen uit de mouwen in een veranderde opzet en ook met andere, striktere regels.
Bron: der Spiegel