We zullen ons gedrag toch echt moeten veranderen

Olieindustrie

Olieindustrie trekt zich weinig aan van de aardopwarming.

Het lijkt wel of we het nog steeds niet door (willen) hebben dat we ons gedrag drastisch zullen moeten veranderen om de klimaatver-andering een halt toe te roepen. We doen nog steeds of er weinig aan de hand is. Zelfs in allerlei groene scenario’s is het idee van eeuwig durende groei ingebakken. We kunnen niet ophouden met ons destructieve gedrag, zegt de Duitse socioloog Harald WelzerOnze maatschappij is op groei ingericht. Dat heeft tot uitwassen geleid waarvan een van de grootste bedreigingen de klimaatverandering is. Auto’s en vliegtuigen zijn medeoorzaak van de klimaatcrisis, maar dat betekent niet dat autowegen of vliegvelden worden afgebroken. Overstappen op elektrisch zou de oplossing zijn maar dat is klinkklare onzin. Zelfs kernenergie wordt als ‘oplossing’ weer van stal gehaald door, onder meer, microbioloog Plasterk.
Welzer heeft een (nieuw) boek over de weerzin van mens tegen verandering (voor eigen bestwil) geschreven: Nachruf auf mich Selbst (Doodsbericht van mijzelf). Dat boek heeft als ondertitel: de cultuur van het stoppen. In een podcast zegt Welzer: “Het succesverhaal van het moderne, vooral het kapitalistische moderne is een voortdurende grensoverschrijding, het niet accepteren van het feit dat er ergens grenzen zijn die niet overschreden mogen worden.”

Grenzen aan de groei

Ondanks het rapport van de Club van Rome uit de jaren 70 Grenzen aan de groei doen we nog steeds of grondstoffen onuitputtelijk zijn. Vliegtuigen veroorzaken een hoop kooldioxide en verstoren het klimaat ook op andere manieren, maar vliegen is steeds goedkoper geworden. Luchtvaartmaatschappijen ontvangen zelfs miljardensteun van overheden ter derving van de misgelopen inkomsten tijdens de coronapandemie.
Welzer vertelt in zijn podcast dat goedkope vliegreizen als iets positiefs worden voorgesteld. “Een artikel van een pagina in Bild, waarin de verslaggever onbegrijpelijk trots vertelt hoe hij die wereldreis in korte tijd voor weinig geld had gemaakt. Dat fungeert als rolmodel. Dat gaat over grensoverschrijding, zonder dat het thema klimaatverstoring ergens te berde wordt gebracht.”

Zo doorgaan is volgens de socioloog onze houding. Onze technische innovaties lijken volgens Welzer op utopieën uit de jaren vijftig. Toen was er al sprake van hyperloops en luchttaxi’s. Volgens Welzer weten we niet van ophouden, maar dat zal toch echt moeten gebeuren als we de klimaatcrisis baas willen worden.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *