Op Groenland ligt na die op Antarctica de grootste ijsmassa van de wereld. Die heeft het hard te verduren door de aardopwarming. Ergens tussen een opwarming van 1,7°C tot 2,3°C zou een ‘kantelpunt’ liggen. Dat betekent als dat overschreden wordt dan zou het niet meer zo makkelijk of zelfs onmogelijk zijn dat die nu snel slinkende ijsmassa zich weer herstelt. Nu hebben Niklas Boers van de TU München en collega’s aan de hand van rekenmodellen aannemelijk maakt dat dat ‘kantelpunt’ korte tijd overschreden mag worden zonder dat dat onherstelbare schade oplevert. “Dan moet daar wel met een grootschalige actie een afkoeling van de aarde op volgen onder het kantelpunt”, zegt Boers.Dat betekent niet dat we nog wat langer op onze ‘lauweren’ kunnen rusten, waarschuwen de onderzoekers. Het gaat meer om het inzicht dat als het niet lukt de aardopwarming onder het ‘kantelpunt’ te houden dat het ijs op Groenland voor altijd verdwenen is.
Voor hun simulaties gebruikten de onderzoekers twee verschillende ijskapmodellen en rekenden een groot aantal scenario’s door met temperaturen tussen 1,5°C en 7°C boven het voorindustriële tijdperk tot 2100 met een daarop volgende afkoeling van honderd tot tienduizend jaar om er echt zeker van te zijn (voor zover mogelijk) dat de ijskap op Groenland weer stabiel is geworden. Die berekeningen gaven de onderzoekers voeding voor de eerdergenoemde conclusie.
Vijfhonderd jaar
Als ze het over korte tijd hebben, bedoelen de onderzoekers een periode van vijfhonderd, afhankelijk van hoe hoog de opwarming doorschiet. Hoe hoger de opwarming hoe sneller en drastischer moeten de maatregelen zijn om het de opwarming weer ongedaan te maken en hoe hoger ook de kosten zullen zijn die daarmee gemoeid zijn.
Dan hebben ze het over grootschalige actie om kooldioxide uit de lucht te halen, maar voor die opdracht staan we nu al dus? Daarbij spreken de onderzoekers dan vooral (uitsluitend?) over technieken en het opbergen van het geoogste broeikasgas onder de grond. Is dat goed nieuws?
Bron: idw-online.de