Is de kringloopeconomie een hersenschim?

Van-lineaire-naar-kringloopeconomie

De weg van lineaire naar kringloopeconomie volgens Sarja (afb: proefschrift Milla Sarja)

Als de mensheid in het reine wil komen met het klimaat zullen we over moeten schakelen op een kringloopeconomie wordt ook door wetenschappers nogal eens geopperd, maar volgens Milla Sarja van de Jyväskylä-unversiteit zal de kringloopeconomie in de huidige vorm niet leiden tot meer duurzaamheid (pdf-bestand van het proefschrift). Dat model zou moeten worden bijgewerkt, stelt de economiepromovenda, anders wordt kringloopeconomie een utopie.
Sarja onderzocht voor haar proefschrift de relatie van Finse bedrijven met kringloopeconomie en kwam tot de slotsom dat die kringloopeconomie in de huidige vorm weinig duurzaamheid zal opleveren.
Het idee van de kringloopeconomie is de gedachte dat als we alles steeds maar weer hergebruiken en/of opwerken we, dat wil zeggen de maatschappij, inherent duurzaam zullen worden. Deze route zou zowel economisch voordeel opleveren als de duurzaamheid bevorderen.
Veel bedrijven zouden zich tot die ideologie hebben bekeerd (althans op papier). Sarja bekeek bedrijven in verschillende fasen van ‘kringloopontwikkeling’. Voor bedrijven betekent een kringloopeconomie recycleren, energiebesparen en zoveel mogelijk hernieuwbare energie gebruiken, maar daarmee ben je er niet.

“De kringloopeconomie is slechts deels verwezenlijkt”, zegt ze, “en meestal op laag niveau. Om ambitieuzer te worden wordt als riskant gezien of dat wordt zelfs niet overwogen. Finse bedrijven zijn ook niet erg actief als het gaat om grote stappen te zetten op weg naar de kringloopeconomie en er zijn nauwelijks drastische pogingen om zover te komen, hoewel de kringloopeconomie wel wordt gezien als een radicaal ander economisch model.”

Nog lang niet zover

Volgens Sarja vergt een duurzame samenleving het model van de kringloopeconomie en bedrijven en politici moeten beseffen dat we nog lang niet zover zijn. “We moeten grotere stappen maken om meer duurzaamheid te bereiken.”

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *