Als het onderzoek geod gedaan is dan gelooft in het Verenigd Koninkrijk gelooft een groot deel van de bevolking dat we niet minder hoeven te vliegen, minder dierproducten moeten eten of de auto in de ban moeten doen. Die verdomde wetenschappers lossen dat wel even op, is het idee. In een onderzoek van de universiteit van Cambridge zegt 61% van de ondervraagde volwassenen te verwachten dat de universiteiten wel met een oplossing komen. Overheidsvertegenwoordigers (47%) en mensen uit het bedrijfsleven (46%) waren daar wat minder van overtuigd.
Diamanten rondspuiten om de klimaatverandering te temmen? Het is al weer een wat ouder verhaal dat nu ook hier en daar weer opduikt, maar er blijven maar allerlei vaak bizarre of zelfs gevaarlijke ideeën opborrelen om toch maar vooral niet te hoeven inleveren op ons overdadige leventje hier in het rijke westen.
Het onderzoek werd gehouden onder tweeduizend mensen. Volgens 59% moest vooral in de koolstofarme energietechniek worden geïnvesteerd en 52% vond ook de inspanningen van bedrijven om het milieu te verbeteren van groot belang. De helft vond het vooral een taak van de overheid om in nieuwe technologieën te investeren. Het onderzoek, uitgevoerd door Public First, lijkt vooral bedoeld om aan te geven dat de universiteit van Cambridge volop aan het werk is op deze terreinen, een geval van zelfreclame.
“Cambridge heeft honderden projecten op het gebied van de klimaat- en natuurcrisis”, zegt pro-vice-kanselier Bhaskar Vira wervend in een persbericht. Volgens het verhaal van de universiteit zou het gebrek aan de ontwikkeling van alternatieve brandstoffen voor auto’s en vliegtuigen een groot probleem zijn in de strijd tegen klimaatverandering, wat zonder meer grote onzin is.
Vrachtwagens
Ooit is er in Amsterdam een onderzoek geweest naar de verkeershinder. Waar hadden de meeste mensen veel last van? Van vrachtwagens, zeiden de ondervraagden, die meestal niet in vrachtwagens reden. De schuld ligt altijd elders. Het valt mij(=as) vies tegen dat een toch wel befaamd instituut er zo’n eng-populistische maar ook wetenschappelijk moeilijke houdbare kijk op nahoudt (en zich daar kennelijk ook niet voor schaamt).
Bron: phys.org