Volgens onderzoek van de universiteit van Cardiff zijn burgers in het Verenigd Koninkrijk grote voorstanders van veranderingen van manier van leven om de aardopwarming binnen de perken te houden, maar wordt die actiebereidheid ondermijnd door inactiviteit van de overheid en door discussies over de zinnigheid van klimaatmaatregelen. Daardoor lijkt het doel de aardopwarming onder de 1,5°C te houden steeds verder uit zicht te verdwijnen, stellen de onderzoeksters. Ze vinden dat de burger meer betrokken moet worden bij de visie over de weg naar een duurzame toekomst.
“Met de steeds stijgende temperaturen wordt het zo dicht mogelijk in de buurt houden van de 1,5°C een enorme opgave”, zegt Catherine Cherry. “Dat vergt een brede omslag in elke sector van de samenleving. We zullen heel anders moeten leven.” Volgens haar helpen daarbij de discussies in de politiek en media niet om het een ’tandje’ minder te doen. Vertagingsdebatten, zijn dat volgens de onderzoekster.
De onderzoeksters peilden de meningen over dit thema in Manchester, Aberdeen en het zuidwesten van Engeland tussen december 2020 en januari 2021 (volop coronatijd). Ze ontdekten dat het publiek momenteel te veel vertrouwen heeft in de huidige acties. De ondervraagden geloofden dat kleine persoonlijke acties voldoende zijn om de klimaatdoelen te halen.
Die ondervraagden moesten ook niet veel hebben van al te ‘drastische’ maatregelen zoals minder vlees eten of minder vliegen. Dat zou alleen maar hun bewegingsvrijheid beknotten en ook niet eerlijk zijn. Er heerste, volgens de onderzoeksters, een geloof dat werkelijke verandering niet mogelijk was, terwijl de ondervraagden toch grote voorstanders waren van veel koolstofarme leefwijzen, wat niet echt blijkt uit hun reacties op verandering in eet- en mobiliteitsgedrag.
Cherry: “Vertraging en inactiviteit verminderen het geloof in een eerlijke, koolstofarme toekomst. We stellen dat het tegengaan van deze verhalen en de defensieve reacties die die oproepen, essentieel is voor het bereiken van zinvolle publieke actie op het gebied van klimaatverandering.”
Betrek de burger
Die verandering moet volgens de onderzoeksters niet louter bestaan uit goede raad. Cherry vindt dat de overheid de burger meer moet betrekken bij het ontwikkelen van een visie op een duurzame toekomst. De term burgerraden valt. Daardoor zou de burger ook sneller een verantwoordelijkheidsgevoel voor het klimaat ontwikkelen, waardoor al die vertragende debatten tot het verleden zouden gaan horen, verwachten de onderzoeksters. Tja, dat lijkt mij(=as) geen makkelijke opgave in het algemeen en het VK in het bijzonder.
Bron: phys.org