Mens en natuur botsen door aardopwarming steeds vaker

Bultrug

Bultrug (afb: WikiMedia Commons)

Volgens onderzoeksters zal de klimaat-verandering steeds vaker conflicten veroorzaken tussen mens en natuur. Dieren proberen zich aan te passen aan een opwarmende wereld, maar ook mensen proberen dat te doen. Dat leidt in stijgende mate tot botsingen, stellen de onderzoeksters.
“We vonden bewijs van die toenemende botsingen in zes werelddelen, in vijf verschillende oceanen, in zoetwatersystemen met zoogdieren, reptielen, vogels, vissen en zelfs ongewervelde dieren”, zegt biologe Briana Abrahms van de universiteit van Washington. “Hoewel elk geval op zich staat wat oorzaken een gevolgen betreft zijn die klimaatgedreven conflicten er werkelijk overal.”
Om ontwikkelingen te kunnen achterhalen doorzochten de onderzoeksters de literatuur op mens/natuurconflicten en destilleerden daar de gevallen uit die werden/worden verzoorzaakt door de gevolgen van de klimaatverandering. Dan gaat ook om verschijnselen met een beperkte duur als droogtes maar ook om langetermijneffecten zoals het verdwijnen van het (zee)ijs. Dat dwingt, bijvoorbeeld, de ijsbeer om vaker op land te jagen waardoor die vaker in contact komt met mensen (met alle gevolgen van dien).
De aardopwarming leidt tot kortere winters en vervroegende lentes en daarmee de beschikbaarheid van voedsel. Dat leidt weer tot gedragsveranderingen bij dieren wat trek en winterslaap betreft. Zo leidde grote overstromingen in Tanzania tot meer aanvallen op mensen door leeuwen, aangezien de prooidieren waren verdreven door het water. Bosbranden op Sumatra verdreven tijgers en olifanten uit hun reservaten enz. De meeste klimaatgedreven conflicten hadden betrekking op de verschuiving van de beschikbaarheid van voedsel en water. De meerderheid van de conflicten op land ging had betrekking op de verandering van de neerslag.

Soms simpel

Abrahms: “Hier meer inzicht in te krijgen is niet alleen een kwestie van natuurbescherming, maar het betreft ook sociale gerechtigheid en veiligheid.” Ze gaat er van uit dat een groter inzicht in de oorzaken zou kunnen leiden tot oplossingen om die conflicten te verminderen.

Soms is het zo simpel als het bewustmaken van het publiek door, bijvoorbeeld, ze aan te raden ‘berenspray’ mee te nemen als je gaat kamperen in de VS. Voor Abrahms is haar favoriete succesverhaal dat van de bultruggen die in de wateren van Californië nogal eens in de visnetten verstrikt raakten in ’14 en ’15. Het bleek dat de grote hitte die dieren dichter naar de Californische kusten hadden gedreven hun ‘voer’ achterna. De regels voor het visseizoen zijn daarna aangepast aan de ‘grillen’ van de oceaan en het klimaat. Dat zou gunstig voor de bultruggen hebben uitgepakt. Abrahms: “We kunnen veranderen.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *