De strijd tegen klimaatverandering wordt ook vaak de weg naar een duurzame toekomst genoemd, maar zo duurzaam is die toekomst niet. Zo komt de energie ons niet aanwaaien. Daar zijn materialen voor nodig, voor onder meer de opslag van energie. Lithium is een belangrijk materiaal voor het opslaan van energie, maar ook lithium ligt niet voor het opscheppen. Servië heeft een overeenkomst met de EU gesloten over de levering van lithium, maar lang niet alle Serviërs zijn daar blij mee.
Duizenden Serviërs hebben in verschillende steden geprotesteerd tegen de overeenkomst met de Europese Unie voor de levering van lithium. De overeenkomst moet de afhankelijkheid van China verminderen wat betreft een aantal belangrijke grondstoffen. De Serven neigen in meerderheid naar de grote Russische broer en ook China, maar aan de protesten liggen ook milieuoverwegingen ten grondslag. Lithiumwinning zou onherstelbare schade aan de omgeving en de natuur veroorzaken en de Servische burgers maar weinig voordeel brengen.
De grootste lithiumvoorraden in Servië liggen in het westen in de buurt van Sabac met vruchtbare grond en veel water. Rio Tinto is al enkele jaren bezig daar onderzoek te doen, wat tot protesten leidde. Daardoor zou dat vooronderzoek zijn stilgelegd. Eerder deze maand oordeelde het Servische grondwettelijke hof dat dat regeringsbesluit onrechtmatig was.
Volgens president Aleksandar Vučić zou de winning van lithium niet voor 2028 beginnen. De regering zou Rio Tinto aan strenge milieueisen binden, beloofde hij. De betogers waren niet onder de indruk van die beloften. Er gaan stemmen op over de kwestie een volksraadpleging te houden.
Bron: ABC News