Vorig jaar meldde Finland al dat onderzoekers daar beton hadden ontwikkeld met een negatieve klimaatvoetafdruk. Nu lijken ook onderzoekers in de VS soortgelijk klimaatvriendelijk materiaal te hebben ontwikkeld. Gebruikten de Finnen, naast cement, groene drab (een afvalproduct van de staalindustrie) en bioas, de onderzoekers in de VS volstaan met biohoutskool vervaardigd van organisch afval als toevoeging aan cement. Dat zou kooldioxide uit de atmosfeer opzuigen tot 23% van zijn gewicht, terwijl het betonproduct qua eigenschappen vergelijkbaar (bijna net zo goed) zou zijn met het op traditionele wijze geproduceerd beton.
Cement is een grote ‘klimaatvervuiler’ en energieverbruiker. Jaarlijks wordt er in de wereld zo’n viermiljard ton beton geproduceerd. De productie van cement uit zandsteen/mergel kost veel energie en er ontstaat daarbij veel CO2. Cement is verantwoordelijk voor 8% van de broeikasgasuitstoot in de wereld.
Biohoutskool zou al eens geprobeerd zijn als ingrediënt voor klimaatvriendelijker beton, maar zelfs een toevoeging van 3% verslechterde de sterkte-eigenschappen van het beton aanzienlijk. Door de biohoutskool te behandelen spoelwater van het beton (zo staat het in het persbericht; as) waren de onderzoekers in staat het houtskoolaandeel te verhogen tot 30%. De druksterkte die dit alternatieve beton bereikte lag in de buurt van ‘echt’ beton, zo’n 27 MPa (‘normaal’ beton zou tot 200 MPa kunnen behalen). Het persbericht heeft het over 4000 pounds/inch2, godbetert.
“We zijn bezig manieren te vinden om afvalstromen te gebruiken in beton”, zegt Xianming Shi van de universiteit van de staat Washington. “Als we zo’n afvalstroom hebben dan kijken we hoe die scheikundig is om te vormen tot grondstof.”
Spoelwater
Nou schijnt er dus zoiets te zijn als basisch spoelwater dat bij de productie van beton (ook dit klimaatvriendelijke beton? as) ontstaat, maar dat bevat veel calcium(-ionen, neem ik=as aan). Dat werd gebruikt om calciumcarbonaat te vormen, niet heel moeilijk.
Dat scheen een goed effect op de biohoutskool te hebben, maar is ook een bron van kooldioxide. Het door houtskool opgenomen kooldioxide zou daar veilig worden opgeslagen zolang dat als onderdeel van het beton vormt, stelt Shi. De onderzoekers zoeken nu wegen om hun vinding op de markt te brengen.
Bron: Science Daily