De Britse eerste minister Rishi Sunak heeft het einde van de fossiele auto’s in het Verenigd Koninkrijk naar later verschoven: van 2030 naar 2035 en ook andere klimaatmaatregelen uitgekleed. Hij zei daarmee een pragmatischer, proportioneler en realistischer weg naar de klimaatneutraliteit in 2050 mee te willen inslaan. Hij zou daarmee op de koers van de EU liggen.
In juli had Sunak al grote ophef gezorgd door nieuwe vergunningen voor de winning van olie en gas af te geven. Zelf noemde hij die beslissing in het belang van het klimaat, aangezien de olie en het gas dan niet over lange afstanden naar het VK hoeft te worden vervoerd. De aankondiging komt bovenop de mislukking van de aanbesteding van windparken in de Noordzee.
Uiteraard kwam er kritiek op die beslissing. Zijn voorganger Boris Johnson (eveneens een Conservatief) stelde dat we ons geen vertraging kunnen veroorloven. Hij kreeg ook kritiek van de voormalige minister voor wetenschap en innovatie Chris Skidmore (Cons.). Die dacht niet dat zo’n beslissing de partij winst zou brengen (de Conservatieven staan er in de peilingen uiterst belabberd voor).
Ook milieuorganisaties hadden geen goed woord voor de beslissing van de Britse regering over. Opmerkelijker is dat ook de club van autobouwers in het VK, SMMT, zorgen heeft uitgesproken. De beslissing schept volgens SMMT onzekerheid en verwarring.
Bron: Le Monde