Ook in Zuid-Amerika brandt de natuur volop

Natuurbranden Zuid-Amerika begin 2024

Geschatte koolmonoxidewaarden van natuurbranden op 27 februari 2024 (afb: Copernicus/CAMS)

Een belangrijk deel van de natuur in Zuid-Amerika staat in brand. Waren die branden eerder in het jaar vooral in Chili en Argentinië, nu brandt de natuur vooral in het noordelijk deel van het Amazonegebied, met name in de Braziliaanse aan de aan Venezula grenzende deelstaat Roriama, Venezuela, Bolivia en Colombia. Dat heeft geleid tot een grote kooldioxideuitstoot. In Brazilië was die het hoogst sedert tenminste 2003 toen Copernicus met dit meetprogramma (CAMS) startte, zo meldt de Europese klimaatdienst Copernicus.
De geschatte CO2-uitstoot door branden in Brazilië en Venezuela in februari (tot en met 27 februari) was de hoogste van de maand sedert 2003 met respectievelijk 4,1 en 5,2 megaton koolstofdioxide. Ook voor Bolivia zou een recordhoogte van 0,3 megaton koolstofdioxide zijn bereikt. Dat is opmerkelijk, want bosbranden in Bolivia en eigenlijk het hele Amazonegebied komen door de bank genomen vooral voor in september en oktober. Volgens het Braziliaanse ruimtevaartinstituut zijn er in Roraima tot nu toe 1691 branden geregistreerd, tegen 133 het vorig jaar.

Droogte

Volgens ‘oppermeter’ van Copernicus Mark Parrington hebben die branden vooral te maken met de grote droogte die in Zuid-Amerika heerst sinds midden vorig jaar. “Onze voorspellingen over de samenstelling van de atmosfeer laten ook zien dat de rook een groot gebied bestrijkt die voor een verhoogde luchtvervuiling zorgt, dus ook in bevolkte gebieden.”

CAMS meet over de hele wereld de effecten van natuurbranden en maakt een schatting van de broeikasuitstoot die die branden veroorzaken. De meetresultaten zijn vrij beschikbaar.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *