Mijnbouwbedrijf wil Greenpeace ‘lozen’ uit VN-overleg diepzeemijnbouw

Mangaanknollen

Mangaanknollen (afb: wikiMedia Commons)

Het mijnbouwbedrijf Metals Company wil dat Greenpeace wordt verwijderd uit het VN-overlegorgaan dat zich bezighoudt met diepzeemijnbouw, International Seabed Authority. De groenvreders zouden onderzoek van het bedrijf in de Stille Oceaan hebben verstoord. Het bedrijf beschuldigt de organisatie van een anti-wetenschapshouding. Greenpeace stelt dat er voldoende winplaatsen op land beschikbaar zijn van de gewilde metalen.
Voor de overgang naar een koolstofvrije energiewinning zijn veel metalen nodig zoals koper, mangaan en kobalt. Die metalen liggen zo maar voor het grijpen in grote hoeveelheden op de oceaanbodem. Mijnbouwbedrijven stellen dat die metalen van de oceaanbodem wezenlijk zijn voor batterijen. Het Internationale EnergieAgentschap stelt dat de vraag naar koper, mangaan, nikkel en kobalt de komende twintig jaar zal vermeervoudigen (een factor 2 tot meer dan 20, afhankelijk van het groeiscenario).

Onlangs heeft Noorwegen al diepzeemijnbouw toegestaan in de nabijheid van het Skandinavische land, maar mijnbouw, en zeker diepzeemijbouw zal grote verwoestingen veroorzaken in de toch al door de aardopwarming geplaagde ecosystemen in de oceanen.

Geen oplossing

“Diepzeemijnbouw is geen klimaatoplossing”, zegt Louisa Casson van Greenpeace. Het lijkt me duidelijk dat om het klimaat te beschermen we de oceanen moeten herstellen en niet vernielen.”
Het idee is die ertsknollen, vaak mangaanknollen genoemd, met een soort stofzuiger van de bodem worden gehaald. Zoals bekend beperken stofzuigers zich niet tot het opzuigen van stof alleen. Die hele bodem wordt kaalgezogen en alles wat zich daar bevindt.
De landenvertegenwoordigers die aan het VN-overleg deelnemen beslissen deze week over het lot van de gewraakte organisatie daarin.

Bron: BBChttps://www.bbc.com/news/science-environment-68576735

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *