Steeds weer komen wetenschappers maar vooral overheden en media met verhalen dat we CO2 uit de lucht kunnen halen en onder de grond kunnen stoppen. Dat lijkt een beetje op de oplossing die in de jaren ’80 Russische wetenschappers als oplossing voor alle milieuproblemen zagen: stop het maar onder de grond. Natuurkundige Rhett Allain van de universiteit van Zuidoost-Louisiana heeft eens op zijn mouw uitgerekend wat het aan energie kost om de overmaat aan kooldioxide uit de lucht te halen en de concentratie weer op voorindustrieel peil te brengen. Kijk/reken mee en huiver (ik=as heb het niet nagerekend).Hij neemt de atmosfeer tot 5 km boven het aardoppervlak en neemt aan dat daarvan de gemiddelde gashoeveelheid per m3 1,2 kg is. Nu zijn iets meer dan 400 van elke miljoen luchtmoleculen kooldioxidemoleculen. In die 5 km-atmosfeer zou dan 1,2 biljoen ton kooldioxide zitten.
Om die 400 delen per miljoen naar de 280 delen per miljoen van het voorindustriële tijdperk te brengen zou je volgens Allain 2,39 x 1020 Joules aan energie nodig hebben. Dat zou ongeveer de hoeveelheid energie zijn die de wereld jaarlijks verbruikt ((5.8 x 1021 Joules).
Het vervelende is dat we nog steeds veel energie nodig (denken te) hebben en elk jaar nog steeds grotere hoeveelheden in de atmosfeer spuien. Allain heeft het over 37 miljard ton kooldioxide-equivalenten in 2023, maar ik heb ook veel hogere cijfers gezien (53 miljard ton).
1000 kerncentrales
Als we het bij Allains cijfers houden dan is alleen om die hoeveelheid te verwijderen zo’n 764 GW nodig. Dat zou zo’n duizend kerncentrales aan de gang houden, stelt de natuurkundige. Hij heeft het over kerncentrales omdat die geen broeikasgassen zouden produceren (neem ik=as aan), maar hij had het ook over miljoenen windturbines kunnen hebben.
Hij geeft toe dat deze zijn berekeningen uit de losse pols zijn, maar hij heeft er een ding mee willen laten zien: elk idee dat we onze huidige leefstijl kunnen handhaven en eenvoudigweg de CO2 uit de lucht kunnen halen is pure fantasie. We zullen toch echt onze broeikasgasuitstoot moeten verminderen naar nul, stelt hij. Dat is goed mogelijk, voeg ik(=as) daar aan toe, maar de mens heeft op het ogenblik kennelijk andere dingen aan zijnhaar hoofd.
Bron: Wired