Biomethaan soms 3x slechter voor het klimaat dan aardgas

Chris Evans UKCEH

Chris Evans (afb: UKCEH)

Er zijn steeds weer mensen (ook wetenschappers) die vreemde ‘oplossingen’ voor het klimaatprobleem bedenken die soms zelfs averechts werken. Biobrandstoffen zou zo’n ‘oplossing’ zijn. Het blijkt dat biomethaan (gewonnen uit energiegewassen zoals maïs) geteeld op veen tot drie keer meer kooldioxide veroorzaakt dan fossiel methaan (aardgas).Voortdurend krijgen we het voor elkaar razendsnel de verkeerde kant op te bewegen als het gaat om het tegengaan/voorkomen van de klimaatontwrichting. Het schijnt dat het verbouwen van energiegewassen razendsnel groeit. Op veengrond geeft zo’n biogas ten minste een drie keer hogere broeikasgasuitstoot dan methaan uit de grond (het belangrijkste bestanddeel van aardgas).
Het onderzoek richtte zich op maïs en het Verenigd Koninkrijk, maar de onderzoekers wijzen er op dat elk gewas op veengrond grote hoeveelheden broeikasgassen veroorzaakt. Dat zou zeker ook moeten worden meegewogen als het gaat om het kweken van energiegewassen, vinden ze. “Biomethaan is een belangrijk vernieuwbare energiebron”, zegt Chris Evans van het Britse centrum voor ecologie en hydrologie (UKCEH). ” Het is echter niet slim om veengrond als teeltgrond te gebruiken voor energiegewassen. Dat leidt tot hogere CO2 -emissies dan de fossiele brandstof die de biobrandstof vervangt.”

Het hele idee achter de biobrandstoffen is dat de CO2 die vrijkomt bij verbranding weer wordt opgesoupeerd bij de groei van het energiegewas. Dat betekent in het ideale geval dat de broeikasgasbalans op nul uitkomt. Bij laagveen klopt het verhaal van geen kant. Daar is veel koolstof vastgelegd maar dat wordt door de bewerking blootgesteld aan de zuurstof in de lucht, zodat er kooldioxide ontstaat.
Elke kubieke meter aardgas levert 2 kg CO2 op. De onderzoekers zagen dat die hoeveelheid bij biomethaan gemaakt van maïs opliep tot 6 kg. Daarbij hielden ze niet eens rekening met de broeikasgasuitstoot veroorzaakt door (kunst)mest, het oogsten en heet productieproces van biomethaan.

11 000 ha

De onderzoekers schatten dat er in het VK in 2015 op 6000 ha maïs werd gekweekt op veen en 10 000 ha in 2021. Het energieaandeel daarvan steeg van 20% naar 34%, een verdrievoudiging. Overigens is teelt op veen niet altijd even slecht, stellen ze, als je maar zorgt dat het waterpeil hoog blijft (paludicultuur).

De productie van biomethaan is in het VK sedert 2000 verviervoudigd, vooral door overheidssubisiëring. “De overgang naar netto nul zal niet helemaal soepel zijn”, zegt medeonderzoekster Rebacca Rowe van UKCEH. “Met de successen zijn er ook missers en onverwachte gevolgen. Onze rol is boeren en bedrijven van de beste kennis te voorzien.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *