Duitsland zou anti-ontbossingswet EU tegenhouden.

Ontbossingswet EU

Het Wereldnatuurfonds was lovend over invoering van de ontbossingswet van de EU (afb: schermafdruk WNF-stek)

De Europese Unie een wet in voorbereiding die de ontbossing in met name het Amazongebied moet tegengaan. Bedrijven die (vooral) voedings-producten invoe-ren moeten be-wijzen dat daar-voor geen bos is gekapt. Nu heeft Berlijn gevraagd de invoering te verlaten tot 1 juli volgend jaar. Er zouden nog onduidelijkheden zijn die de doelmatigheid van de nieuwe regels zouden ondermijnen, aldus de Duitse regering. “Bedrijven hebben voldoende tijd nodig om zich voor te bereiden”, zei de Duitse minister van Voedsel en Landbouw, Cem Özdemir (Groenen).De import van de EU zou volgens het Wereldnatuurfonds verantwoordelijk zijn voor 16% van de wereldwijde ontbossing. De EU-wet, die eind december van kracht wordt, verbiedt een breed scala aan goederen – van koffie tot cacao, soja, hout, palmolie, vee, papier en rubber – als die worden geproduceerd op land dat na december 2020 is ontbost.
Die wet zou  door milieugroeperingen geprezen zijn als een belangrijke doorbraak in de strijd om de natuur en het klimaat te beschermen. De christendemocratische fractie in het Europarlement, de Europese Volkspartij, heeft de wet een ‘bureaucratisch monster’ genoemd.

Het verzoek van Berlijn komt tegen de achtergrond van onderhandelingen tussen de EU en het Zuid-Amerikaanse Mercosur-blok over een vrijhandelsovereenkomst – een plan dat door Duitsland wordt verdedigd. Critici van de wet zien die als een groot obstakel voor het bereiken van een akkoord. Ook elders in de wereld zouden kritische geluiden geuit zijn over de nieuwe EU-wet.

Zorgen

Ook milieugroepen en Europarlementariërs maken zich zorgen, maar dan om het uitstellen van de invoering van de EU-wet. “We wisten vanaf het begin dat dit een strijd is die zeer grote economische belangen treft”, zegt Pascal Canfin scheidend voorzitter van de milieucommissie in het EP. Hij stelt dat het gaat om de (mede)verantwoordelijkheid voor de ontbossing. “Dit is precies het probleem dat wel willen oplossen. “Het vorig jaar verloor de wereld bosgebied ter grootte van Zwitserland”, stelt Nicole Polsterer van de milieuorganisatie FERN. De EU is na China de grootste importeur van producten die ontbossing (kunnen) veroorzaken.

Bron: phys.org

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *