Volgens een rapport van de Europese Rekenkamer (pdf-bestand) zijn de plannen in het kader van het ge-meenschappelijk landbouw weliswaar groener dan voorheen, maar “niet conform de milieu- en klimaatambities van de EU”.Het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) is een belangrijk beleidsterrein van de Europese Unie en goed voor 31 % van de EU‑begroting. Het nieuwe GLB voor de periode 2023‑2027 is gericht op meer milieu‑ en klimaatambitie. Het bouwt voort op plannen die door elke lidstaat zijn vastgesteld.
“Wij concluderen dat de plannen groener zijn dan in het vorige GLB, maar niet in overeenstemming zijn met de milieu‑ en klimaatambities van de EU”, schrijft de Rekenkamer. “Bovendien ontbreken in dit plan belangrijke elementen voor het beoordelen van groene prestaties.”
De Rekenkamer raadt de Europese Commissie aan de uitwisseling van ‘groene’ landbouwpraktijken te bevorderen en beter in te schatten welke bijdrage het GLB aan de Groen-Akkoord‑streefdoelen voor klimaat en milieu kan leveren.”
Geen toename
“Over het geheel genomen vertonen de definitieve plannen geen aanzienlijke toename van de groene ambitie ten opzichte van de voorgaande periode”, stelt de Rekenkamer. “Het daadwerkelijke effect van de plannen op het klimaat en het milieu wordt bovendien beïnvloed door de maatregelen die de Commissie recentelijk heeft ingevoerd in reactie op de verzoeken van landbouwers en hangt ook af van de mate waarin landbouwers gebruikmaken van vrijwillige regelingen.”
Kennelijk is het Europese landbouwbeleid een eigen leven gaan leiden mede geleid door de toenemende weerstand van boeren tegen milieu- en klimaatplannen van de Unie. Volgens de Rekenkamer zijn de streefdoelen uit het Groene Akkoord niet geïntegreerd in de GLB-wetgeving en is ook de bijdrage aan die doelen niet te meten (met uitzondering van de biologisch bebouwde grond).
“Het bereiken van de streefdoelen in het Groene Akkoord zijn grotendeel afhankelijk van geplande acties buiten het GLB”, stelt het rapport. “Belangrijke resultaatindicatoren ontbreken in sommige plannen (de Rekenkamer beoordeelde de plannen van vier EU-landen; as) en de verbanden die de lidstaten leggen tussen resultaatindicatoren en doelstellingen zijn verschillend. Deze problemen maken het moeilijk om de resultaten van het GLB in de periode 2023-2027 aan te tonen.” Kortom: de EC heeft broddelwerk geleverd op een zeer belangrijk EU-terrein (zeg ik=as).
De noodzaak om de landbouw in de Unie duurzamer te maken is keihard. Die sector is verantwoordelijk voor 13% van de broeikasgasuitstoot van de EU en het gebruik van bestrijdingsmiddelen is een belangrijke oorzaak van de achteruitgang van de biodiversiteit.
Bron: le Monde