150 vertegen-woordigers uit de Duitse wetenschap en het Duitse bedrijfsleven hebben de politiek in Duitsland opgeroepen de overstap te maken naar een kringloopeconomie en om alle hinderpalen weg te nemen op juridisch en economisch die dat doel bemoeilijken.
“Het is een belangrijke sleutel om onze economie toekomstbestendig en duurzaam te maken. Duitsland moet nu handelen om zijn internationale leidersrol te verzekeren en de koers uit te zetten voor toekomstige generaties”, stellen twee initiatiefnemers Iris Lewandowski van de universiteit Hohenheim in Stuttgart en Daniela Thrän van het Helmholtzcentrum voor milieuonderzoek in Leipzig.
Grondstoffen worden steeds schaarser, de wereldbevolking groeit, klimaatverandering en de afname van de biodiversiteit vormen een bedreiging voor mens en natuur. De mensheid staat wereldwijd voor grote uitdagingen. De bio-economie biedt praktische oplossingen voor hoe mensen in de toekomst duurzamer kunnen leven, stellen de initiatiefnemers.
“Bij een bio-economie draait het om het duurzaam produceren van hernieuwbare, biologische materialen, hulpbronnen en processen en het innovatief gebruik daarvan. Die economie levert gezonde voeding en hernieuwbare grondstoffen, bijvoorbeeld voor de productie van bio-chemicaliën en verpakkingen of voor farmaceutische en medische producten. “Op deze manier kunnen we minerale en fossiele grondstoffen vervangen en producten produceren die milieuvriendelijker en klimaatvriendelijker zijn”, stelt Thrän.
‘Groene’ toekomst
De initiatiefnemers stellen dat de bio-economie het economische model is voor een ‘groene’ toekomst. Wereldwijd beschikken zouden inmiddels meer dan zeventig landen beschikken over een bio-economische strategie. Belangrijke pioniers in de ontwikkeling ervan en de bijbehorende onderzoeksprogramma’s zouden Duitsland en de Europese Commissie zijn geweest.
Het onlangs gelanceerde toekomstgerichte bio-economieinitiatief is een voortzetting van een initiatief van de Duitse natuurbeschermingsbond NABU. Dat deskundigenforum ziet zichzelf als een denktank en spreekbuis voor de verdere ontwikkeling van de bio-economie en richt zich met duidelijke aanbevelingen tot politici.
Die deskundigen hebben ook een verlanglijstje opgesteld, waarvan ze acht punten wezenlijk achten voor het bereiken van een ‘groene’ economie. Die gaan vooral over het wegnemen van belemmeringen voor het bereiken van een economie die het mogelijk maakt de aarde te benutten binnen die grenzen die de aarde de homo sapiens stelt. Dat betekent dus het aanpassen van regels, maar ook het opleiden ‘groene’ technologen en wetenschappers en, uiteraard het bevorderen van onderzoek naar bio-economische oplossingen.
Bron: Alpha Galileo