De huidige snelheid waarmee de aarde opwarmt (en waartegen de rijke landen weinig doen) zorgt ervoor dat zes belangrijke klimaat-kantelpunten dreigen te worden overschreden of misschien als zijn overschreden, stellen onderzoekers. Die hebben het dan over de ijskap op Groenland, de ijslaag op West-Antarctica, de golfstroom in het noorden van de Atlantische oceaan, de koraalriffen op de lagere breedtegraden, de permafrost in het noorden en het zeeijs in de Barentszzee.
Een kantelpunt is het moment dat bepalend is voor het voortbestaan van zo’n systeem. Wordt dat overschreden dan is er geen weg terug meer. Dan herstelt dat systeem zich niet meer of zeer moeizaam. De onderzoekers haalden hun informatie uit tweehonderd recente artikelen met informatie wanneer kantelpunten worden bereikt, wat de gevolgen van die overschrijdingen voor andere aardse systemen beteken en over welke tijdschalen het dan gaat.
Volgens de analyse van die gegevens dreigen we bij die genoemde zes ecosystemen de kantelpunten te overschrijden als de temperatuur nog verder stijgt met elke tiende graad. Volgens Climate Action Tracker, die de klimaatacties in de wereld bijhoudt, zal de temperatuur onder het meest optimistische scenario nog stijgen naar 1,8°C boven het voorindustriële tijdperk.
Tot nu toe gingen wetenschappers er van uit dat de kantelpunten pas zouden worden bereikt als de aardopwarming meer dan 5°C zou bedragen. Er komt echter steeds mee bewijs dat dat veel te optimistisch is. Volgens onderzoeker David Armstrong McKay van de universiteit van Exeter stelt dat de destabilisering die voorafgaat aan de instorting van een systeem al te zien is in de Poolgebieden. Groenland en Antarctica verliezen zes keer meer ijs dan dertig jaar geleden en de Groenlandse ijskap verliest de laatste vijfentwintig jaar alleen maar ijs, aldus de VN.
Verbonden
Hoewel andere kantelpunten zoals het voortbestaan van het Amazonegebied (+3,5°C) pas later op het ‘protocol’ staan zijn al die systemen met elkaar verbonden: als een systeem instort, dan kan dat de instorting van een ander systeem versnellen. “Dat maakt het extra zorgelijk”, zegt medeonderzoekster Ricarda Winkelmann van het klimaatinstituut in Potsdam (D).
Bron: BBC