Volgens het jaaroverzicht van het Internationale Energieagenschap (IAE) piekt de vraag naar fossiele brandstoffen binnen vijftien jaar. Dat zou in alle doorgerekende scenario’s zo zijn. De broeikasgasuitstoot van de energiesector zal zijn hoogste niveau over drie jaar bereiken. De Russische aanval van Oekraïne en de daarop volgende maatregelen van, onder meer, de VS en de Europese Unie-landen zou de vergroening van de energieopwekking hebben versneld.
“Dat is een vrij belangrijke aankondiging”, zegt Mike Coffin van Carbon Tracker. “Het is een bericht aan de oliesector dat zaken zoals nu niet eeuwig door blijven gaan.” Verschillende oliebedrijven, waaronder Shell hebben uiterst florissante cijfers gepresenteerd.
De Russische inval heeft voor onrust op de energiemarkt gezorgd, maar op de lange duur zal dat volgens het agentschap leiden tot een versnelling van de vergroening van de energieopwekking. Financiële wetgeving in de VS zou gunstig zijn voor de groei van de wind- en zonnecapaciteit in dat land. De vraag naar olie en gas in de EU zal in 2030 20% lager zijn. “Zelfs met de huidige politieke instelling verandert de energiewereld voor onze ogen razendsnel”, zegt IEA-directeur Fatih Birol. “Overheidsreacties over de wereld beloven een historisch keerpunt naar een schoner, goedkoper en veiliger energiesysteem.”
Niet genoeg
Dat klinkt allemaal erg optimistisch, maar daar recht tegenover staan de berichten dat we met het huidige klimaatbeleid afstevenen op een aardopwarming van 2,5°C tot 3°C, zo niet hoger. Daarmee worden de veranderingen die nu al duidelijk waarneembaar zijn alleen nog maar extremer…
Bron: New Scientist