Rode algen, ook roodwieren genoemd, schijnen bij herkauwers het aanmaken van methaan, een aanzienlijk broeikasgas, sterk te verminderen en daarmee wordt de ecologische voetafdruk van producten van deze dieren een stuk lager. Een handvol roodwier per dag zou al het gewenste effect hebben. Toch zou het om andere redenen beter zijn het ge-/verbruik van dierproducten zo veel mogelijk te verminderen zo niet stop te zetten.
Volgens Fredrik Åkerman, een van de oprichters van de Zweedse techspruit Volta Greentech, is het ‘mogelijk de grootste prestatie sinds de uitvinding van de gepasteuriseerde melk’. Methaan is na kooldioxide het in broeikracht twee broeikasgas.
In een boerderij bij Eskilstuna volgden zeventien runderen enige maanden een roodwierdieet. Terwijl de beesten hun portie rode alg krijgen uit een machine, wordt tegelijk het methaangehalte van hun adem gemeten, een maat voor hun methaanuitstoot. Normaal ruften runderen zo’n 250 l methaan per dag, sommige grotere dieren zelfs 400 l. Op de wereld lopen zo’ 1,4 miljard runderen rond, goed voor 100 miljoen ton methaan per jaar.
Fosiele auto’s (1,25 miljard) braken per jaar zo’n 2,5 miljard ton kooldioxide uit. Dat lijkt meer, maar methaan is een 28 keer krachtiger broeikasgas. Dat betekent dat alle herkauwers (iets) opwarmender zijn dan alle personenwagens. Het vervelende, voor die fossiele auto’s, is echter dat kooldioxide nauwelijks uit de atmosfeer verdwijnt terwijl methaan gemiddeld maar twaalf jaar in de atmosfeer blijft.
De methaanverminderende ‘gave’ van roodwieren werd door Amerikaanse en Australische boeren ontdekt, die hun koeien naast kracht- en groenvoer ook nog (per ongeluk?) roodwieren gaven. Die bleven goed op gewicht, maar produceerden nauwelijks methaan. Dat gaf Åkerman en zijn medeoprichters het idee om zich op de roodwieren te storten (niet letterlijk, natuurlijk).
Ze kweekten in tanks met zeewater en kunstlicht de rode alg Asparagopsis taxiformis, die voorkomt in tropische wateren en in Hawaii in de plaatselijke keuken wordt gebruikt. De alg wordt gevriesdroogd, verpoederd en toegevoegd aan het veevoer. 60 g per dag zou genoeg zijn om het rund nog maar eenvijfde van de ‘normale’ productie te laten gassen. Åkerman en zijn kompanen willen de toevoeging van roodwieren aan het zeevoer verheffen tot wereldnorm.
Archaea
De methaanproductie van herkauwers is een gevolg van de de micro-organismen van die dieren die in hun spijsverteringskanalen huizen. Archaea daaronder verhinderen daarbij dat er daarbij te veel ethanol (alcohol) en melkzuur wordt aangemaakt, maar daarbij ontstaat methaan. Wetenschappers denken dat bepaalde gehalogeneerde stoffen in die roodwieren zoals bromoform bepaalde enzymen van archaea afremmen die zorgen voor de methaanproductie.
Bromoform kan echter vergiften vormen en is ook in staat de ozonlaag aan te tasten. Mogelijk dat deze oplossing weer voor andere problemen zou kunnen zorgen. Dat zal eerst nog moeten worden uitgezocht alvorens roodwierpoeder standaard aan veevoer wordt toegevoegd. Minder dierproducten lijkt een veel beter klimaatparcours.
Bron: bdw