Op sommige plekken Groenland 8°C warmer dan normaal

Gevolgen klimaatverandering

Van boven naar onder: verdwijning van bos in het Harzgebergte (D), de verbleking van het koraalrif en het verdwijnen van sneeuw en ijs op Groenland (afb: Google)

De afgelopen maand was een van de warmste die ooit gemeten is. Dat geldt voor de hele wereld, maar dat was vooral in Groenland goed te merken. Daar lagen de temperaturen in september soms wel zo’n 8°C boven het gemiddelde van de laatste drie decennia. Volgens onderzoekster Freja Vamborg was het de warmste september sedert 1979.
Wereldwijd bekeken lag de gemiddelde temperatuur 0,3°C hoger dan het gemiddelde over de jaren 1991 tot en met 2020. Normaal wordt de temperatuurstijging afgemeten aan de gemiddelde temperatuur in het voorindustriële tijdperk (ergens rond 1850). Dus de 8°C-stijging moet ten opzichte van 1850 een dikke 9°C-stijging zijn. Met september 2016 was september 2022 de op drie na warmste maand ooit gemeten. Opmerkelijk is dat de gemiddelde temperatuur in Europa iets onder het gemiddelde lag.
In Antarctica, waar zich de lente aandient, bleef het zeeijsoppervlak 3% onder het gemiddelde, waarmee september 2022 zich schaart onder de vijf septembers met het kleinste zeeijsoppervlak daar ooit gemeten.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *