Zwitserse gletsjers verliezen in twee jaar net zo veel ijs als tussen 1960 en 1990

IJsverlies gletsjers Zwitserland

Het ijsverlies van de Zwitserse gletsjers sedert 2000 (afb: SKK)

De gletsjers in Zwitserland zijn dit en vorig jaar 10% van hun ijs kwijtgeraakt, net zo veel als tussen 1960 en 1990 volgens de Zwitserse commissie voor ijssfeerwaarneming  van de Zwitserse academie van wetenschappen (SKK in Duitse afko). De gletsjers verdwijnen steeds sneller, stelde de SKK in een persbericht.

Het grote verlies aan ijs komt door winters met weinig sneeuw en hoge temperaturen in de zomer. In delen van Zwitserland (Wallis en Engadin) werd bij gletsjers boven de 3200 m, die tot voor kort nog stabiel waren, meters verlies gemeten. Die waarden liggen duidelijk boven die van de zomerhitte in 2003.

Weerdiensten meldden eind augustus dat de nulgradengrens bij bijna 5300 m lag, hoger dan ooit eerder gemeten. Gletsjers functioneren als zoetwatervoorraad en hebben ook een belangrijke functie in de energievoorziening van Zwitserland. Volgens een bericht van het VN-klimaatforum uit 2019 zullen laaggelegen gletsjers in Skandinavië en het Alpengebied het eind van deze eeuw 80% van hun ijsmassa verloren hebben. Het forum ziet het ijsverlies in het hooggebergten als een van de tien ernstigste gevolgen van de aardopwarming.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *