In Parijs gaan pooierkarren meer parkeergeld betalen

De Parijzenaars die de moeiten hebben genomen om te gaan stemmen, zo’n 78 000, hebben met een kleine meerderheid (55%) ingestemd met hogere parkeerlasten voor zwaardere auto’s, ook wel pooierkarren of suv’s genoemd. Het gaat om auto’s boven de 1600 kg, voor e-auto’s zelfs meer dan twee ton. Wellicht een beginnetje voor het stellen van een gewichtsplafond aan auto’s?Ondanks de lage opkomst sprak de Parijse burgemeester Anne Hidalgo van een duidelijke uitspraak met wel een duidelijke scheiding tussen het oosten en het westen van de Franse hoofdstad.
In het 16de arrondissement was 82% tegen, in het 10de arrondissement 76,8% voor het meer parkeergeld laten betalen door de grotere en zwaardere auto’s. Je kunt wel uitrekenen waar de meeste pro-suvvers wonen. Het zou gaan om een verdrievoudiging van het parkeergeld voor zware, grote en vervuilende auto’s.

Overigens zouden de bewoners van Parijs niet getroffen te zijn, evenmin als taxi’s, kunstenaars, gezondheidswerkers en gehandicapten. Steeds meer steden lijken soortgelijke en aanverwante maatregelen te nemen. In Frankrijk staan Lyon en Grenoble op de ‘wachtlijst’, maar ook in Washington DC en Tübingen (D) zijn ze voorzichtig bezig de heilige koe ietwat aan banden te leggen.

Bron: le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *