Oliebedrijven besteden maar weinig aan hernieuwbare energie

Oliesector floreert

De inkomsten zijn geweldig, de uitgaven gaan vooral aar fossiele projecten (bijna 93%) (afb: rapport Greenpeace)

Oliebedrijven doen alsof er geen klimaatkatastrofe dreigt en zetten nog steeds volop in op fossiele brandstoffen. Ze besteden hoegenaamd geen geld aan duurzame energie, aldus Greenpeace. Uit onderzoek van de jaarverslagen van twaalf Europese oliebedrijven van vorig jaar zou zijn gebleken dat de grote olieconcerns maar een karige 7,3% van hun investeringen steken in duurzame energie.

Volgens Greenpeace blijven de oliebedrijven op allerlei mogelijke manieren de strijd tegen de klimaatverandering dwars zitten. Er zouden geen tekenen zijn van een fundamentele heroriëntatie van de oliesector op zijn kernactiviteiten, waarbij ze een rol zouden kunnen spelen in de energieovergang, stelt se organisatie. BP, Equinor, Wintershall en TotalEnergies zouden zelfs hun investeringen in koolstofarme en duurzame producten hebben verminderd.

Alle twaalf geven aan in 2050 klimaatneutraal te willen zijn, maar geen van de twaalf zou een strategie ontwikkeld hebben om dat doel te bereiken, stelt Greenpeace. Sommige van de twaalf hebben zelfs hun fossiele projecten uitgebreid. “Fossiele bedrijven als Shell, TotalEnergies, BP, Equinor en ENI hebben getoond niet in staat te zijn tot zelfregulering, nadat ze hun klimaatambities naar beneden hebben bijgesteld”, zegt campagneleider Kuba Gogolewski van Greenpeace. “Dat ondanks hun grote verantwoordelijkheid voor de klimaatcrisis.

Dwang

Hij vindt met Greenpeace dat de EU veel harder moet ingrijpen door die bedrijven te dwingen te investeren in groene infrastructuur. Er zal ook een duidelijker plan moeten komen om de fossiele activiteiten af te bouwen, aldus Greenpeace.

Bronnen: der Spiegel, Greenpeace

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *