Banken steunen kolensector wereldwijd met honderden miljarden euro’s

Kolenfinanciering door banken sedert 2015

Financiering van kolensector door banken sedert het klimaatakkoord van Parijs in 2015 (afb: stillbankingoncoal.org)

Hoewel veel landen hebben afgesproken kolen vaarwel te zeggen, ondersteunen veel internationale banken de kolensector wereldwijd met honderden miljarden euro’s. Dat blijkt uit een onderzoek van de Duitse milieu- en mensenrechtenorganisatie Urgewald en verschillende andere organisaties. Het zou gaan om een bedrag van 440 miljard euro in de afgelopen drie jaar.
Van de 638 banken die de onderzoekers bekeken hadden er maar 140 hun financieringen teruggeschroefd, 423 banken waren op het zelfde niveau doorgegaan en 75 banken hadden hun ondersteuning zelfs opgeschroefd.
Sinds eind 2015, na de COP21 in Parijs, heeft de wereld afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot 2°C en liever nog onder de 1,5°C ten opzichte van de voorindustriële periode (wanneer dat is is, mij=as, niet helemaal duidelijk maar vaak wordt 1850 genoemd).
In 2021 publiceerde het Internationaal Energieagentschap (IEA) zijn Net Zero by 2050-scenario, waarin de noodzaak van een snelle terugtrekking uit steenkool werd onderstreept. Het was het jaar waarin de klimaatconferentie van Glasgow ermee instemde om de uitstap van steenkool te versnellen en waarin commerciële banken de Net Zero Banking Alliance lanceerden.

Beide jaren hadden een keerpunt moeten zijn, schrijven de samenstellers, maar de banken hebben die afslagen gemist. Overigens hebben aan die alliantie nog maar 140 aangesloten. Ook in olie- en gaswinning steken banken nog steeds veel geld.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *