VN-chef Gutteres: olie- en gasinvesteringen zijn ‘misleidend’

KlimaatActie

Zelfs Schwarzenegger maakt zich druk om het klimaat (afb: CimateAction)

Volgens de secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres is geld steken in nieuwe projecten voor olie, gas en kolen ‘misleidend’. Veel landen zijn na de Russische inval in Oekraïne op zoek naar alternatieve leveranciers voor fossiele brandstoffen. Volgens Guterres Guterres is de wereldwijde energiemix ‘kapot. Meer steenkool zal de ellende die ontstaat door oorlog, vervuiling en klimaatverandering alleen nog maar verergeren. Hernieuwbare energie is volgens de VN-chef het ‘vredesplan’ voor de 21ste eeuw.
In een videotoespraak tot de zesde klimaatwereldbijeenkomst in Wenen, een initiatief van Arnold Schwarzenegger, gispte Guterres landen voor hun voortdurende verslaving aan fossiel. De plannen van landen om te ‘ontkolen’ om de broeikasgasuitstoot te verminderen zijn eenvoudig niet goed genoeg, stelde hij.

De oorlog in Oekraïne heeft een hernieuwde speurtocht naar fossiele brandstoffen ingeluid, als gevolg van de sanctiemaatregelen van verschillende landen en blokken tegen de agressor. Die maatregelen brengen de eigen energievoorziening in gevaar en dus wordt alom gezocht naar alternatieve (fossiele) bronnen. Zo denkt de EU de komende drie jaar meer fossiele bronnen te gaan gebruiken wat volgens Guterres de haalbaarheid van de klimaatdoelen die in Parijs in 2015 zijn afgesproken (onder de 2°C en beter nog onder de 1,5°C opwarming) tot nul zal reduceren.

Snel handelen

We moeten snel van fossiel af, stelt de VN-baas en stevig inzetten op zon en wind. “Als we dat in het verleden hadden gedaan dan zouden ze nu niet zo ernstig afhankelijk zijn van de instabiliteit van de fossiele markten”, zei hij. Hij vindt dat de rijke landen er ook meer aan zouden moeten doen om de arme landen, die weinig tot niets hebben bijgedragen aan de klimaatverandering, te helpen zich aan te passen aan de gevolgen van de klimaatverandering. Aanpassing zullen volgen Guterres gelijk op moeten gaan met vermindering van de broeikasgasuitstoot.

Bron: BBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *