BP bekritiseert voor zijn miljardeninvestering in olie en gas

Industrielandschap

Aardgas net zo slecht voor het klimaat als olie en steenkool (afb: Ruhruniversiteit in Bochum)

Ondanks de dreigende klimaatontwikkeling waartegen het uitbannen van fossiele brandstoffen als het belangrijkste ‘wapen’ wordt gezien, maken oliebedrijven glorieuze tijden door met hoge winsten, met dank aan Vladimir Poetin. In het Verenigd Koninkrijk krijgt de Britse oliemaatschappij BP nu heftige kritiek vanwege de vele miljarden die het bedrijf volgens wil steken in het ontwikkelen van nieuwe winnigsbronnen voor olie en gas, terwijl het verhoudingsgewijis weinig investeert in hernieuwbare energie.
Zo wil het bedrijf rond, omgerekend, 6,5 miljard euro steken in olie- en gasprojecten en ergens tussen de 2,5 en 4,5 miljard in hernieuwbare energie. BP zou het volgend jaar zo’n 900 miljoen euro extra willen besteden (boven de twaalfmiljard in 2022) aan wat het bedrijf ‘duurzame’ koolwaterstoffen noemt.
Kritiek komt onder meer van Friends of the Earth, maar ook andere groepen tekenen bezwaar aan tegen het investeringsgedrag van BP. “Je besteedt je geld waar je prioriteiten liggen”, zegt Mike Childs van FOE. De medevoorzitter van de Groene Partij in het VK Adrian Ramsay is niet blij. “Ondanks (?; as) het groenwassen zien we bij de oliegiganten duidelijk de opzet om zo veel mogelijk winst te halen uit olie en gas en zo lang mogelijk.”

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *