Ecuadoraanse regering negeert referendumuitslag oliewinning

YasunidosEven was er enige euforie bij milieu- en klimaatactivisten over de uitslag van de volksraadpleging op zondag 20 augstus: er zou geen olie en gas mogen worden gewonnen in blok 43 van het Nationale natuurpark Yasuni, onderdeel van het Amazonegebied. Nu meldt de regering bij monde van de minister van energie en mijnbouw Fernando Santos Alvite dat de winactiviteiten gewoon doorgaan.
Volgens de grondwet hadden alleen bewoners van het betreffende gebied mogen stemmen en die stemden in meerderheid voor, stelde de minister. De uitslag was al goedgekeurd door het grondwettelijk hof van het land.
De overheid zou ook de winactiviteiten hebben moeten staken in de loop van achttien maanden, waarbij alle apparatuur en machines zouden moeten worden verwijderd en de geslagen putten moeten worden gesloten. In Orellana, de provincie waar blok 43 ligt, stemde 58% tegen een winverbod, hoogstwaarschijnlijk ingegeven door de werkgelegenheid die de oliewinning een deel van de bewoners biedt.
De Ecuadoraanse milieuorganisatie Yasunidos die tien jaar had gevochten voor een verbod sprak op X (het voormalige Twitter) haar teleurstelling uit over de ‘onfortuinlijke’ aankondiging en drong aan op het eerbiedigen van het referendumresultaat. De organisatie zal het grondwettelijk hof vragen het regeringsbesluit te verwerpen. Ook andere milieu- en klimaatorganisaties zeiden alles in het werk te stellen de regering te zullen houden aan de uitslag.

Ecuador is momenteel ten prooi aan drugsgerelateerd en politiek geweld. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen, die tegelijk met het referendum werden gehouden, werd, onder meer, een presidentskandidaat vermoord. Op 15 oktober vindt de tweede, beslissende ronde van de presidentsverkiezingen plaats tussen Luisa Gonzalez en Daniel Noboa.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *