Oliesector bijt voor het eerst (?) in Ecuador in het stof

De verklaring van Petroecuador

De staatsoliemaatschappij Petroecuador zegt, via een verklaring van de president, het democratische proces te respecteren (afb: petroecuador.ec)

De kiezers van het door druggeweld geplaagde Ecuador hebben zich afgelopen zondag, parallel aan de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, uitgesproken tegen de winning van olie in Yasuni, dat onderdeel uitmaakt van het Amazonegebied. 58.9% van de kiezers vond dat de olie onder de grond moest blijven. Milieu- en klimaatactivisten bejubelden deze historische overwinning voor Ecuador en voor de hele wereld. Het zou de eerste maal zijn dat een vergunning voor winning van olie en/of gas is weggestemd.Het zou gaan om winning in  Blok 43 ITT in het Amazonenatuurreservaat Yasuni (Yasuni schijnt ook een motormerk te zijn) dat zo’n 10 000 km2 groot is. Tegen de winning wordt al zo’n tien jaar actie gevoerd. In mei jl. was er door het hooggerechtshof van Ecuador toestemming voor de winning gegeven, maar daar gaat nu een streep door.

De oliemaatschappij in kwestie, Petroecuador, zegt de beslissing van de kiezers te respecteren. Overigens schijnt elders in het natuurreservaat al olie en gas gewonnen te worden, maar blok 43 werd een prestigestrijd tussen de overheid en klimaat- en milieugroepen, gesteund door beroemdheden zoals Leonardo DiCaprio.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *