Klimaatbetogers blokkeren olieopslag bij Londens vliegveld

Just stop oilOverheden zijn, vriendelijk geformuleerd, vreselijk laks bij het doorvoeren van klimaatregels, maar klimaatbetogers proberen die tekortschietende beleidsmakers steeds vaker te prikkelen tot actie. In Engeland hebben activisten een olieopslag van van Esso geblokkeerd nabij het Londense vliegveld Heathrow. De blokkade is een onderdeel in het VK van een groter offensief om te kappen met fossiel.Zo’n dertig leden van Extinxtion Rebellion (XR) blokkeerden de opslag met bamboeconstructies en spandoeken riepen op mee te doen in Londen op 10 april. “We zijn hier omdat klimaatactie niet langer kan wachten”, zei XR-woordvoerder Andrew Smith. “Nu gebruiken overheden de oorlog in Oekraïne om olievergunningen uit te geven en door te gaan met de olie-economie die ons vernietigt. (…) Ze maken gebruik van de angst en desoriëntatie van het publiek in deze crisistijd als de rekening voor de gewone mensen oploopt.”
Sedert vrijdag is het de vierde keer dat XR dezelfde opslag heeft geblokkeerd, terwijl elders in het VK klimaatbetogers het afgelopen weekeinde negen andere olieopslagplaatsen probeerden te blokkeren als onderdeel van een actie om de aanvoer van olie(producten) te verstoren onder de leus ‘Just stop oil’. Die acties zouden ervoor moeten zorgen dat de Britse overheid geen nieuwe olieprojecten meer toestaat.
Volgens Just Stop Oil zouden er op diverse plaatsen 290 betogers zijn gearresteerd. De acties zouden vandaag worden voortgezet. Voorlopig zouden de acties nog nergens voor tekorten hebben geleid.

Hyde Park

Zondag 10 april worden mensen in Hyde Park in Londen verwacht om tegen het feilende klimaatbeleid van de Britse overheid te protesteren. “We zullen elke dag terugkeren tot ons eis is ingewilligd om een eind te maken aan alle nieuwe investeringen in fossiele brandstoffen”, schrijft XR in de oproep.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *