Project minikerncentrales in de VS geschrapt

Kleine modulaire reactor

Deze VOYGR-12 zou twaalf jaar lang 154 MWe kunnen leveren zonder vernieuwing van de radioactieve brandstof (afb: NuScale)

Er zijn mensen die beweren dat kernenergie een adequaat middel is tegen de klimaatverandering, maar even uit het oog verliezen dat kernenergie allesbehalve een duurzame vorm van energieopwekking is. In de VS had het bedrijf NuScale en de energie UAMPS het plan opgevat om vanaf 2027 alles bij elkaar zo’n 720 MW aan minikerncentrales (zo’n 77 MW per eenheid) te  gaan bouwen die stroom zouden opwekken tegen een prijs van iets meer dan 50 euro per megawattuur (5 ct/kWu). Daarvoor hadden de initiatiefnemers geld van de Amerikaanse federale overheid gehad. Het lijkt er op dat dit project alweer ten einde is. Oorzaak: wind- en zonne-energie zijn veel te goedkoop.
Inmiddels zou de kWU-prijs al zo’n 8,5 cent zijn, onder meer doordat de projectkosten met zo’n 9 miljard euro meer dan het dubbele zullen bedragen van de oorspronkelijk geraamde. Dat zou betekenen dat de kernstroom rond drie keer duurder zou worden dan die voor wind- en zonne-energie. Dat was voor 26 van de 50 UAMPS-leden reden de stekker er uit te trekken.
Dat wil niet zeggen dat NuScale de handdoek in de ring gooit. “Nuscale zal met binnen- en buitenlandse klaten doorgaan deze kleine modulaire reactortechnologie op de markt te brengen”, stelt RvB-voorzitter John Hopkins. “We danken UAMPS voor de samenwerking die ons vooruit heeft geholpen.”

Wind, zon en batterijen

Ook UAMPS is niet helemaal van haar geloof in kernenergie gevallen. “We zien nog steeds toekomst in kerncentrales”, zegt Mason Baker, bestuursvoorzitter van de vereniging, “maar we gaan ons op de uitbreiding van windenergie, het gebruik van zonne-energie en van batterijen concentreren. Overigens worden dergelijke kleinere kerncentrales al wel in onder meer Engeland en Frankrijk gebouwd en zou ook België belangstelling hebben.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *