G7 wil strijd tegen klimaatverandering versterken

Olaf Scholz

Bondskanselier Olaf Scholz (afb: WikiMedia Commons)

Leden van de groep van de zeven belangrijkste economieën in de wereld (G7) willen een klimaatgroep inrichten voor landen die met meer ambitie dan nu ‘gewoon’ is de dreigende klimaatontwrichting willen zien te voorkomen (voor zover al mogelijk). Dat lijkt tegen het zere been van China te zijn.

Het idee lijkt aangezwengeld te zijn door de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. De landen die meedoen zouden ervoor moeten zorgen dat de genomen klimaatmaatregelen helder en vergelijkbaar zijn om te voorkomen dat leden van die klimaatgroep elkaars producten gaan belasten op ‘klimaatschade’. Vooral de Europese Unie lijkt daar een voorstander van te zijn om valse concurrentie te voorkomen.
Na drie dagen G7-overleg zei Scholz dat klimaatbescherming een concurrentievoordeel is en geen -nadeel. De klimaatgroep zou open staan voor alle landen die het klimaatakkoord van Parijs van 2015 ten volle willen naleven. China is een fervent tegenstander van klimaatbelastingen.

De G7 heeft zich ook uitgesproken over de doelstelling. De aardopwarming zou onder de 1,5°C moeten worden gehouden, hetgeen veel klimaatwetenschappers voor welhaast onmogelijk houden gezien de traagheid en ambitieloosheid van klimaatregelen in nagenoeg de hele (rijke) wereld. Wel ‘sanctioneerde’ de G7 de jacht op aardgas die is ontstaan door de sancties tegen agressor Rusland, waarmee vooral EU-landen dat land willen straffen voor de inval in Oekraïne eind februari.
Met name VN-secretaris-generaal António Guterres heeft er keer op keer op aangedrongen dat rijke landen stoppen met geld steken in fossiele projecten. Scholz verdedigde de politiek om elders aardgas in te kopen als tijdelijke maatregel. “Daarbij kunnen investeringen zinvol zijn.” Overigens gaat het niet alleen om aardgas, maar ook om de veel klimaatvervuildendere steenkool (in ieder geval in Nederland en Duitsland). Klimaat- en milieuactivisten vinden dat er veel sterker moet worden ingezet op hernieuwbare bronnen als wind en zon. Die zouden niet alleen beter zijn maar ook goedkoper. Investeringen in fossiele projecten zouden weggegooid geld zijn.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *