Wetenschappers VN-klimaatforum niet optimistisch over aardopwarming

Opwarming aardeZo’n 380 van de 843 wetenschappers die deel uitmaken of hebben uitgemaakt van het VN-klimaatforum zijn in meerderheid (77%) somber over de toekomst van het klimaat. Ze verwachten dat eind deze eeuw de aardopwarming 2,5°C of meer zal bedragen. 42% verwacht zelfs dat de opwarming bij 3°C of hoger zal liggen. Slechts 6% van de wetenschappers die de vragenlijst van de Britse krant the Guardian invulden houdt het voor mogelijk dat de aardopwarming onder de wensgrens van 1,5°C uit het Klimaatakkoord van Parijs zal blijven.
Veel van de 380 wetenschappers zien een toekomst voor zich van hongersnoden, oorlogen en massamigratie aangewakkerd door hittegolven, natuurbranden, overstromingen en stormen, die steeds vaker zullen voorkomen.
Toch vonden de ondervraagden dat we door moeten gaan met de strijd tegen klimaatverandering, aangezien elke deelgraad minder minder leed zou betekenen.

Het lijkt er op dat de jongere wetenschappers (jonger dan 50 jaar) pessimistischer zijn dan de oudere. Van de jongere gelooft 52% dat de aardopwarming op 3°C of meer zal uitkomen, tegen ‘slechts’ 38% van de 50-plussers. Er was weinig verschil tussen mannelijke en vrouwelijke wetenschappers. Ook dachten wetenschappers in diverse delen van de wereld niet opvallend anders.

Gebrek aan politieke wil

Driekwart van de ondervraagden noemde politieke onwil als een belangrijke oorzaak van het dreigende falen van de strijd tegen klimaatverandering. 60% noemde de belangen van grote bedrijven in de fossiele sector als rem. Toch waren er enkele optimisten. De jeugd zou meer bereid zijn om in actie te komen dan de ouderen en we weten welke hefbomen we kunnen hanteren om de aardopwarming binnen de perken te houden, maar dat weten we natuurlijk al meer dan vijftig jaar.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *