Meer dan de helft grote meren verliest water

Het tragische lot van het Aralmeer

Het Aralmeer werd vroeger ook wel Aralzee genoemd, maar daar is nu geen enkele reden meer voor . Dinds 2003 is de omvang verder verschrompeld (afb: WikiMedia Commons)

Zo’n 85% van de zoetwater-voorraad op de wereld bevindt zich in meren. Die verliezen steeds meer water, zo blijkt uit onderzoek, waarmee de drinkwater-voorziening en de landbouw in de knel dreigen te komen en daarmee de mens zelf.
Meer dan de helft van de grote meren verliest water, vaak door toedoen van de mens. Tragisch voorbeeld is het eens ‘onmetelijke’ Aralmeer, inmiddels geen schijn meer van wat dat ooit (we hebben het over 1989) geweest was.
53% van de onderzochte meren hebben de laatste 28 jaar veel water verloren. Dat gebeurde over de hele wereld. In krap een kwart van de onderzochte meren steeg het waterpeil. Dat kwam vooral vooral in dunner bevolkte gebieden zoals op het Tibetplateau en de Grote Vlakten in Noord-Amerika.

Alles bijeen zou het verlies aan water per jaar zo’n 22 miljard ton water (602 km3) hebben bedragen oftewel het jaarverbruik van de VS in een jaar.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *