Koralen zouden zich snel kunnen herstellen.

Bleke Groot Barrièrerif

De bleke koraalriffen van het Groot Barrièrerif

Al jaren wordt in diverse onderzoeken aangetoond dat het door de klimaatver-andering slecht gaat met het ecosysteem van de koralen. Zo zou het Groot Barrièrerif bij Australië in hoog tempo verbleken; een bewijs dat het leven er uit wegtrekt. Nu lijken onderzoekersters goed nieuws te hebben over de veerkracht van koralen: in vier jaar tijd zouden ze zich weer kunnen herstellen tot een gezond ecosysteem.
“We vonden dat koraalriffen na vier jaar weer net zo kunnen groeien als gezonde koraalriffen”, zegt hoofdauteur Ines Lang van de universiteit van Exeter. “Dat betekent dat ze veel ruimte bieden aan zeeleven en een nabijgelegen eiland beschermen tegen de golven en erosie. De snelheid van het herstel is ongelooflijk. We hadden geen volledig herstel verwacht naar maar vier jaar.”

De onderzoekersters bekeken in hun studie het rifherstelprogramma dat door Indonesië werd uitgevoerd bij Zuid-Celebes, een van de grootste herstelprojecten ter wereld. In dit project worden koralen overgeplaatst en steunmateriaal geplaatst om de in het verleden door plofvissen (vissen met behulp van explosieven) ernstig beschadigde riffen te herstellen. Die koralen vertoonden geen tekenen van herstel door het losse koraalpuin, waardoor de koraallarven niet in leven bleven.
Voor het herstel werd een met zand bedekt stalen geraamte in het water geplaatst om de koralen houvast te geven. De vraag was alleen hoe snel dat zou gaan. Daartoe maten de onderzoekers het herstel op elf plaatsen met bovenstaand resultaat.

Vervolgonderzoek

Uiteraard gaat het niet alleen over herstel, maar ook over hoe de koraalriffen zich in de tijd houden. Voorlopig lijkt het er op dat de nieuwe riffen wat eenzijdig ‘gekleurd’ zijn. De hoop bestaat dat die op den duur diverser zal worden. Overigens doet mij dit verhaal sterk denken aan dat van Francesco Pecoraro, Het leven in tijden van vrede, waarin een oude ingenieur nieuwe koraalriffen aanlegt bij Sjarm-El Sjeik (Egypte): we hebben de natuur vernield en nu gebruiken we ingenieurs om die natuur te herstellen. Wat je niet kapot maakt hoef je ook niet te herstellen.
Lange en haar medeonderzoekersters zijn, uiteraard, vooral positief. Het mooie van koraalriffen is dat ze koolstof vastleggen in de vorm van carbonaten.

Bron: phys.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *