Geeft ‘onze’ Warme Golfstroom het toch op?

Oceaanstromen

Oceaanstromen versnellen door een warmere bovenlaag, maar ‘onze’ warme golfstroom wordt juist zwakker (afb: NASA)

Het is al herhaaldelijk voorspeld, maar bijna even vaak ook tegengesproken: de warme golfstroom in de noordelijke Atlantis dreigt ermee op te houden en dat heeft grote gevolgen voor het klimaat in Noordwest-Europa. Nu waarschuwen Nederlandse onderzoekers daar weer voor.‘Onze’ warme golfstroom is onderdeel van een complex van oceaanstromingen, stromingen die het gevolg zijn van verschillen in zoutconcentraties en temperaturen (de zogeheten thermohaliene ciculatie). De onderzoekers rond René van Westen van de universiteit Utrecht hebben een groot en complex rekenmodel ontwikkeld waarmee zou kunnen worden voorspeld wat er met die golfstroom gaat gebeuren.
Wanneer de golfstroom er mee ophoudt is nog niet duidelijk. Van Westen: “We gaan in ieder geval op het kantelpunt af. De snelheid waarmee verbaast ons. ” Een katastrofe zal het worden, stelt hij.
Volgens de onderzoekers zou in sommige delen van Europa tussen nu en tien of twintig jaar de temperatuur tot 30°C kunnen dalen. Er zal in dit deel van de wereld een volledig ander klimaat ontstaan waar je je moeilijk aan kunt aanpassen.

Amazonegebied

Op het Zuidelijk Halfrond daarentegen zet de aardopwarming een tandje bij en kunnen regen- en droogteperiodes in het Amazonegebied zich verwisselen. Dat is geen goed nieuws voor dat nu al zwaar belaste bosgebied. Wanneer het kantelpunt wordt ovrschreden is (dus) nog niet duidelijk, maar als de golfstroom het begeeft is er weinig kans dat die zich binnen de menselijke horizon weer zal herstellen.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *