Droogtes treffen bijna een op de vier aardbewoners

Droogterapport VN

VN-rapport over droogte (afb: UNCCD)

Volgens een VN-rapport hebben zo’n 1,8 miljard mensen grote problemen met waterschaarste door droogtes. Die zullen door een opwarmende aarde steeds vaker voorkomen. De rapporteurs presenteren ook oplossingen om de schaarste de baas te worden. Belangrijk daarin zijn natuurherstel, zuiniger watergebruik in de landbouw en vermindering van de productie van vlees en andere dierproducten.

Het rapport verscheen ter gelegenheid van de 28ste klimaatconferentie in Doebai. Volgens het rapport vormen droogtes een wereldwijd ernstig probleem. Zowel de menselijk als economische kosten zouden die van alle andere gevaren die de planeet bedreigen verre overstijgen, stellen de opstellers.
“In tegenstelling tot andere bedreigingen die wel aandacht in de media krijgen is het rond droogtes erg stil”, stelt uitvoerend secretaris van de VN-organisatie die zich met verwoestijning bezighoudt, de UNCCD, Ibrahim Thiaw. “Die verlopen vaak onopgemerkt en leiden niet tot protesten of beleid.” Dat zou de getroffen mensen een gevoel van verlatenheid geven.

De opstellers vragen om wezenlijke veranderingen en stellen ook mogelijke oplossingen voor voor de ontoereikende watervoorziening in grote delen van de wereld. Zo zou moeten worden ingezet op waterbesparende technologieën maar ook op natuurherstel op CO2-opname te vergroten.

Klimaatverandering

De droogtes treffen vooral de armere landen. 85% van de getroffen mensen leven in die landen. Vrouwen en kinderen zouden in vergelijking met mannen een veertien keer grotere kans door droogtes en klimaatrampen getroffen te worden.
De Hoorn van Afrika beleeft nu al sedert 2020 de ergste droogte in veertig jaar. Vooral Kenia, Somalië en Ethiopië zijn zwaar getroffen. Ook elders in de wereld, zoals in Zuid-Amerika, heersen langdurige droogteperiodes en worden momenteel recordtemperaturen bereikt. In hele wereld smelten de zoetwatervoorraden in de vorm van gletsjers en ijsmeren in het hooggebergte steeds sneller.
“Droogtes komen vaker voor en duren langer”, zegt hoofdauteur Daniel Tsegai. “Een stijging van 29% ten opzichte van 2000. Droogtes bedreigen het leven op aarde en is ook een menselijke tragedie die alleen maar erger wordt.”

Natuurherstel zou kunnen compenseren voor een kwart van de broeikasgasuitstoot. Een halvering van dierproducten zoals vlees, melk en eieren, waarbij de vrijgekomen grond wordt herbebost zou de volledige broeikasgasuitstoot nivelleren, schatten de onderzoekers. De waterverspilling in de landbouw zou met 20% tot 50% kunnen worden teruggedrongen door gebruik mikroirrigatietechieken die het water direct naar de plantenwortels brengt

Bron: Alpha Galileo, SciDev“>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *