Zonnepanelen vormen een belangrijk wapen om de energievoorziening in de wereld ‘hernieuwbaar’ te maken, maar hoe hernieuwbaar zijn die zonnepanelen zelf? Ook die hebben een houdbaarheidsdatum (zo’n 25 jaar) en wat doen we er dan mee? Er zou wereldwijd zo’n terawatt aan zonnecelvermogen zijn opgesteld en dan praat je al gauw over een 2,5 miljard zonnepanelen. Ook die zullen we moeten kringlopen om niet in oude fouten te vervallen. Het pas gevestigde Franse bedrijf ROSI (Return of SIlicon) in Grenoble zegt 99% van de uitgediende zonnecellen te kunnen opwerken en hergebruiken (niet per se in zonnepanelen).
ROSI zou de eerste in zijn soort zijn in de wereld. Zo’n zonnepaneel bestaat uit behoorlijk wat materialen. Naast, glas, silicium, aluminium (voor de draagstructuur) ook koper en zilver. Die twee laatste bestanddelen zijn het lastigst te winnen uit die materiaalberg. Uit de ruïnes zouden dan nieuwe zonnepanelen moeten worden gemaakt. De hoop is dat op den duur
Daar zal toch wel het een en ander moeten gebeuren aan de opwerktechniek, want, bijvoorbeeld, het glas dat resulteert is niet van zonnepaneelkwaliteit en we zullen voort moeten maken, want het bedrijf schat dat het zonnepaneelafval in 2050 wereldwijd zo’n 200 miljoen ton zal bedragen en dat is aanzienlijk meer dan ROSI kan behappen. De hoop is dat uiteindelijk driekwart van het materiaal uit de afgedankte panelen kan worden gebruikt voor de productie van nieuwe.
Bron: BBC