“Ons voedselsysteem zal drastisch anders moeten worden, want het huidige maakt de planeet ziek.” Dat is geen uitspraak van een klimaat- of milieuactivist maar van de Wereldbank. Die conservatieve organisatie lijkt eindelijk in het rapport “Het recept voor een leefbare wereld” tot de conclusie gekomen te zijn die klimaat- en milieuorganisaties al tientallen jaren verkondigen.
Volgens dat rapport zal de Wereldbank, dat sedert mei vorig jaar onder aanvoering staat van de Amerikaanse Ajay Banga, zal 45% van haar investeringen aan klimaatzaken gaan besteden. Die recepten overtuigen overigens lang niet iedereen, stelt de Franse krant Le Monde.
Landbouw is verantwoordelijk voor een kwart tot eenderde van de wereldwijde broeikasgasuitstoot, maar ook de Wereldbank moet constateren dat de landbouw nog nauwelijks vorderingen heeft gemaakt in het terugdringen van die uitstoot. Volgens de Wereldbank zou maar 4,3% van de klimaatinvesteringen naar de landbouw en voedingssector gaan en dat wordt nog minder als je kijkt naar het terugdringen van de uitstoot (dan is dat 2,4%).
Om in 2050 op nuluitstoot te komen zou de landbouw- en voedingssector de investeringen moeten verachtienvoudigen. Dat zou neerkomen op zon 240 miljard euro per jaar. Dat geld zou er zijn, want dat zou minder dan de helft zijn van de subsidies die in de landbouw worden gestoken. Die subsidies zouden een hefboom kunnen zijn om landbouw om te vormen, suggereert de bank.
Dan hebben we het vooral over rijke landen. Die landen zullen moeten overstappen op plantaardig voedsel in plaats van voedsel van dierlijke oorsprong en zullen de voedselverspilling drastisch moeten terugdringen.
Ontbossing
In de armere landen, waar de uitstoot van de landbouw ongeveer 10% is van de mondiale landbouwuitstoot, zou het volgens de bank vooral gaan om het tegengaan van de ontbossing en het vergroten van de productie. De Wereldbank ziet ook een oplossing voor deze landen in voedselbossen. Ook zouden die landen volgens de Wereldbank niet de fouten moeten maken die de rijke landen hebben begaan, zoals stevig inzetten op de productie van vlees.
Bronnen: le Monde, RFI