“Waterstof is geen oplossing voor energieopslag”

Waterstofraad

Er staat veel onzin op het wereldwijd web, ook over waterstof (afb: Hydrogen Council)

Sabine Hossenfelder is een Duitse natuurkundige en columniste in bild der wissenschaft (bdw). In de jongste bijdrage stelt ze dat waterstof geen oplossing is voor wat dan ook met als belangrijkste argument dat je een hoop energie moet verspillen om waterstof vrij te maken. Ze voert ook aan dat het zeer ontplofbare waterstof het leven er ook niet veiliger op maakt.
Het idee is om waterstof te gebruiken om de productieloze periodes van zonne- en windenergie op te vangen (naast accu’s) maar er zijn ook mensen die waterstof als koolstofloze brandstof zien voor auto’s. Die adoratie van het lichtste element komt niet alleen in Duitsland voor maar ook bij de EU in de VS en waarschijnlijk nog veel meer landen.
Hossenfelder vindt die adoratie idioot. Waterstof, stelt ze, is niet alleen uiterst gevaarlijk maar ook ontzettend onrendabel als energieopslagmedium. Als je eerst stroom gebruikt om met elektrolyse water te splitsen en je gebruikt het element om weer stroom op te wekken ben je al 70% aan energie kwijt, stelt ze. Oftewel om 1 kWu met waterstof te produceren heb je 3,3 kWu aan, bijvoorbeeld, windenergie nodig. Investeerders blijken dan ook niet erg dol te zijn op waterstof en dat vindt Hossenfelder heel begrijpelijk.

De Europese Rekenkamer had eerder in juli al geconstateerd dat de waterstofdoelen politieke doelen zijn die niet onderbouwd worden door analyses. De rekenkamer heeft ook kritiek op de ‘onrealistische doelen’ van de Europese Commissie wat betreft de productie en invoer van waterstof.

Vooruitschuiven

Volgens Hossenfelder heeft deze waterstofadoratie alles te maken met vooruitschuiven, met uitstel. Overheden hebben grote problemen zich los te rukken van de fossiele verslaving. Een belangrijke bron voor waterstof is een fossiele brandstof: methaan (CH4), het grootste deel van aardgas. In gascentrales zou je ook waterstof kunnen verbranden, stelt de natuurkundige, maar dat gebeurt niet omdat er geen, althans niet voldoende waterstof zal komen, stelt ze.

Waterstof produceren vindt Hossenfelder niet verkeerd, maar dat zou zeker niet van methaan moeten komen, want daarbij ontstaat kooldioxide. Ze stelt alleen dat waterstof geen oplossing (of althans een zeer dure) oplossing is voor het feit dat de zon niet altijd schijnt en de wind niet altijd waait.

Bron: bdw

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *