Op allerlei fronten wordt er gewerkt aan (eiwit)producten die niet van (al of niet dode) dieren afkomstig zijn. Er wordt hoog opgegeven van kweekvlees en melkvervangers van granen als havermelk worden steeds populairder, maar je kunt ook proberen die koeproducten (melk en kaas) na te maken met behulp van genetisch aangepaste micro-organismen. Dat scheelt een hoop broeikasgasuitstoot, is daarbij de filosofie. Daar wordt, zo lijkt het, ook stevig aan gesleuteld.
Eieren, melk en kaas zonder dat daar kippen en koeien aan te pas komen lijkt een vreemd maar niet onhaalbaar idee. Daar heb je schimmels (gisten) of andere micro-organismen voor nodig die je genetisch naar je hand zet. De kwaliteit en de voedingswaarde van die ‘gistproducten’ zouden die van de dierlijk producten al aardig in de buurt komen en het klimaat en milieu zouden er wel bij varen.
Om eiwitten van melk en eieren te produceren zoeken allerlei bedrijfjes naar manieren om dat voor elkaar te krijgen. Dan gaat het niet alleen over de voedingswaarde maar ook het uiterlijk en de smaak. Daartoe worden micro-organismen – dat kunnen gisten zijn maar ook andere schimmels of bacteriën – opgezadeld met genen van koeien om caseïne te maken, het belangrijkste eiwit in koeienmelk.
Deze aangepaste micro-organismen ‘groeien’ in kolven voordat ze worden overgebracht naar vergisters waar ze zich – vermengd met water, zout, stikstof en suiker – vermenigvuldigen. Uit 30 ml van dat mengsel kan binnen 24 uur 1 l microbieel mengsel ontstaan.
Gefilterd, gecentrifugeerd en ontdaan van de oorspronkelijke genetisch gemodificeerde micro-organismen wordt het product gedroogd als poeder of als ‘gistmelk’ verkocht. Van die melk zou je ook kaas kunnen maken. Standing Ovation in Parijs is een bedrijf dat zich daarmee bezighoudt.
Buffelmelk
Die niet-dierlijke melken zouden al meer op de dierlijke tegenhangers lijken dan de veganistische vervangers die uitgaan van kokosolie of cashewnoten, zegt medeoprichter van het Parijs bedrijf Romain Chayot. Het bedrijf zou ook geiten- of schapenmelk kunnen maken door de producerende micro-organismen te voorzien van de daartoe bestemde genen van schapen of geiten te geven. Zelfs buffel- of walvismelk of wat voor een melk dan ook zouden mogelijk zijn.
Elders op de wereld houden ook andere bedrijven zich met het produceren van vervangers van dierproducten bezig zoals Perfect Day in de VS, Formo in Duitsland en ReMilk in Israël. Het vorig jaar is Perfect Day in VS begonnen met ijs op basis van ‘gistmelk’.
Bron: Futura-Sciences