‘Ontkoling’ industrie EU ondermaats volgend denktank

Rapport Montaigne-instituut over de ontkoling van de industrie in de EUVolgens een rapport van de Franse denktank Institut Montaigne is het proces van ‘ontkoling’ van de industrie in de Europese Unie ondermaats. De unie zal daar veel meer in moeten investeren. Ook stelt de denktank voor om een apart EU-agentschap voor dat proces in te stellen.
De EU is aan een moeilijk balanceeract begonnen. Aan de ene kant roept oud-ECB-president Draghi op hard te werken aan het herstel van de concurrentiekracht van de unie, maar tegelijkertijd zegt de unie in 2050 klimaatneutraal te willen zijn.
De industrie zou verantwoordelijk zijn voor 10% van de broeikasgasuitstoot van de EU, maar volgens de Richtlijn Industriële Emissies van de EU zou de industrie voor 40% verantwoordelijke zijn van de broeikasgasuitstoot. Onder de RIE vallen overigens ook intensieve veeteelt en energiecentrales.
De nieuwe Europese Commissie kent de urgentie door zich ertoe te verbinden het Groene Akkoord uit 2019 om te vormen tot een Groen Industrieel Akkoord, stelt Joseph Dellatte namens het Montaigneinstituut. Hoewel de eerste stappen zijn gezet, zoals met de netto-nul schone industrieverordening, zullen deze onvoldoende blijven en zullen de verschillen tussen de lidstaten blijven groeien, stelt hij . Om te slagen zal de EU een ambitieuze industriële strategie moeten ontwikkelen die ondersteund wordt door gemeenschappelijke financiering die innovatie en de inzet van schone technologieën bevordert.
Het rapport vergelijkt de ontwikkelingen in de belangrijkste industrielanden/-gebieden met betrekking tot ontkoling in Europa en Azië (vooral China, Japan en Zuid-Korea). Wij EU-ers moeten volgens Dellatte fors investeren in ‘groene’ technologie. China heeft een langetermijnvisie, maar Europa denkt vooral aan de kosten, stelt hij.

Hij stelt ook dat er te weinig afstemming is tussen de EU-landen op dit punt. De Unie zou het voortouw moeten nemen om industriële samenwerking te creëren die projecten groeperen per land of regio, op basis van lokale behoeften en competenties, stelt Dellatte.

100 miljard euro

Om die kar te trekken denkt het instituut dat het goed zou zijn een apart Agentschap in te richten voor ontkoling van de industrie die bestaande instituten op dat gebied in zich zou moeten verenigen en jaarlijks 100 miljard euro te verteren zou moeten hebben om de ontkoling handen en voeten te geven. Zo zouden onder hoede van dat agentschap voor notoire klimaatzondaren als de staal-, cement- en aluminiumindustrie koolstofvrije technieken moeten worden ontwikkeld.

https://www.lemonde.fr/economie/article/2024/10/24/la-decarbonation-embryonnaire-de-l-industrie-europeenne_6358983_3234.html

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *